ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αγώνας δρόμου στο ΥΠΟΙΚ για τα «κόκκινα» δάνεια: Ετοιμάζει σχέδιο για το Eurogroup

Αγώνας δρόμου στο ΥΠΟΙΚ για τα «κόκκινα» δάνεια: Ετοιμάζει σχέδιο για το Eurogroup

Αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη δραστικών αποφάσεων σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να ετοιμάσουν και κατόπιν να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες ένα πλήρες σχέδιο που θα αποφορτίζει τις ελληνικές τράπεζες από το δυσβάσταχτο βάρος και θα κινείται στην κατεύθυνση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κυβερνητική σύσκεψη αργά το απόγευμα της Δευτέρας (4.2.2019) στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η πρόταση της Αθήνας φαίνεται να κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας είναι η πρόταση του ΤΧΣ για την επίλυση του θέματος των “κόκκινων” δανείων, αλλά ταυτόχρονα να μπαίνει στο τραπέζι και η πρόταση Στουρνάρα. Οι δύο προτάσεις μπορεί να λειτουργήσουν ταυτόχρονα ή και συμπληρωματικά.

Ας δούμε πως έχει το θέμα. Οι Βρυξέλλες πιέζουν ασφυκτικά την Αθήνα να παρουσιάσει ένα σχέδιο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι υιοθετεί την πρόταση του ΤΧΣ, σχετικά με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού.

Η πρόταση αυτή στηρίζεται πάνω στο ιταλικό μοντέλο και θεωρούν στην Πλατεία Συντάγματος, ότι μπορεί εύκολα να εγκριθεί αφού το μοντέλο έχει δουλέψει στην πράξη, στην γείτονα Ιταλία.

Το μοντέλο Ιταλίας, προβλέπει τη “μεταφορά” 15 – 20 δισ ευρώ “κόκκινων” δανείων σε εταιρεία ειδικού σκοπού (Asset Protection Scheme), που θα αναλάβει να εκδώσει ομόλογα, με εγγυήσεις του Δημοσίου που θα φτάσουν στα 5 – 6 δισ. ευρώ ήτοι στο 30%.

Για το ποσό αυτό θα “δεσμευθούν” αντίστοιχα κεφάλαια από το “μαξιλάρι” αποθεματικών που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, για να προχωρήσει το ελληνικό σχέδιο θα πρέπει η Αθήνα να το παρουσιάσει ολοκληρωμένα και κυρίως κοστολογημένα, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.