120 δόσεις – Αυτά προβλέπονται για την ελάχιστη δόση

120 δόσεις – Αυτά προβλέπονται για την ελάχιστη δόση

Με τη ρύθμιση, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι που είχαν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις.

Το σχέδιο θα αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) ανεξαρτήτως ύψους οφειλής προς το Δημόσιο.

Το σχέδιο της απόφασης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, “κούρεμα” των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 85% για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, εξόφληση των οφειλών έως 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.

Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη, ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.

Το σχέδιο της ρύθμισης, που βασίζεται στο άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τα εξής:

1. Οφειλές έως 3.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ προβλέπεται:

– Καταβολή της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 36.

– Ελάχιστο ποσό κάθε δόσης 50 ευρώ.

– Δεν προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

2. Οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ. Για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα προβλέπει:

– Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

– Καταβολή του ποσού της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν τις 120 με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.

3. Οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 20.000,01 και φθάνουν τις 50.000 ευρώ το Δημόσιο θα ρυθμίζει τα χρέη του μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληροί ένα συγκεκριμένο κριτήριο: ο λόγος τους χρέους, απομειούμενου κατά το ποσό του υπό διαγραφή προς το εισόδημα είναι μικρότερος ή ίσος του 10.

Σε περίπτωση που πληρείτε το συγκεκριμένο κριτήριο, τότε ο επαγγελματίας θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση και να έχει:

– διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– τη δυνατότητα να εξοφλήσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο έως και 120 μηνιαίες δόσεις με την προϋπόθεση ωστόσο ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.