Eπανυπολογισμός συντάξεων – Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι συνταξιούχοι

Eπανυπολογισμός συντάξεων – Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι συνταξιούχοι

Δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πρέπει άμεσα να υποβάλλουν νέες αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έτσι ώστε να μην χάσουν χρήματα. Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, και Ταμείων ΔΕΚΟ πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έτσι ώστε να λάβουν γνώση του επανυπολογισμού της σύνταξής τους με τα έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης, τον μισθό που καθορίζει την ανταποδοτική σύνταξη που λαμβάνουν, τις κρατήσεις που τους έχουν επιβληθεί, αλλά κυρίως τα ποσά των προσωπικών διαφορών.

Οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα περίεργο γεγονός. Δεν έχουν αναρτηθεί τα ενημερωτικά που θα έπρεπε να λαμβάνουν και έτσι η αίτηση που θα πρέπει να κάνουν παίρνει τον χαρακτήρα ένστασης η οποία πρέπει να υποβληθεί άμεσα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί ότι αποδέχονται σιωπηρά τον επανυπολογισμό και συμφωνούν με το ποσό που τους καταβάλλεται, ακόμη και εάν υπάρχουν λάθη ή παράνομες κρατήσεις.

Εάν δεν υπάρξει έκδοση νέας συνταξιοδοτικής απόφασης οι συνταξιούχοι στερούνται το δικαίωμα να σε αναδρομικά από παράνομες μειώσεις.

Τι θα πρέπει να γράφουν οι συνταξιούχοι στις αιτήσεις

Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα πρέπει να ζητούν τη νέα συνταξιοδοτική απόφαση η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία μετά από μεταβολή της αρχικής σύνταξης και ανάλυση του επανυπολογισμού της σύνταξής τους:

-Πόσα είναι τα έτη ασφάλισης που υπολογίστηκαν για το νέο ποσό της σύνταξης.
-Ποιο είναι το ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης.
-Ποιες συντάξιμες αποδοχές έχουν ληφθεί υπόψη ώστε να γίνει ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης βάσει των ετών ασφάλισης.
-Ποια είναι η προσωπική διαφορά μεταξύ παλιάς και νέας σύνταξης.
-Ποιες είναι οι κρατήσεις που επιβάλλονται και σε ποια ποσά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.