ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αξιωματούχοι της ΕΕ: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ!

Αξιωματούχοι  της ΕΕ: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ!

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τα περίπου 750 εκατ. ευρώ από ομόλογα τον επόμενο μήνα, καθώς δεν έχει ολοκληρώσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η δόση αφορά συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει πέρυσι με τους εταίρους της, επειδή δεν έχει ολοκληρώσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Τα 750 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρος των περίπου 4,8 δισ. ευρώ σε κέρδη από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στην Αθήνα μέχρι τα μέσα του 2022, σε εξαμηνιαίες δόσεις, καθώς και από το waiver στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου.

Τα χρήματα είχαν σχεδιαστεί ως κίνητρο για να συνεχίσει η Αθήνα τις δύσκολα συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, που εγκρίθηκαν στα πλαίσια των τριών προγραμμάτων διάσωσης από το 2010, συνολικής αξίας άνω των 280 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει στις 27 Φεβρουαρίου μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.

Το συμπέρασμα αυτής της έκθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας για το εάν το Eurogroup θα αποφασίσει να επιτρέψει την εκταμίευση των χρημάτων.

«Η έκθεση είναι πιθανό να αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός και εάν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», πρόσθεσε ο ίδιος ο αξιωματούχος.

Υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, αλλά οι βασικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το «Reuters», συνδέονται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Το βασικό ζήτημα είναι ο νόμος για τo πτωχευτικό δίκαιο, όπου χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των λιγότερο εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επεξεργάζεται τον νόμο και λαμβάνει σχόλια από τους θεσμούς», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρακρατήσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, μπορούν να τα εκταμιεύσουν σε κάποια μεταγενέστερη φάση, όταν όλες οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρωθούν, όπως έχει συμφωνηθεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.