ESM: Διόρισε τον Αλμούνια ως ανεξάρτητο εκτιμητή για την Ελλάδα

ESM: Διόρισε τον Αλμούνια ως ανεξάρτητο εκτιμητή για την Ελλάδα

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διόρισε τον Χοακίν Αλμούνια ως ανεξάρτητο εκτιμητή της χρηματοοικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών όταν ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας το 2009.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο διορισμός του κ. Αλμούνια έγινε από τον πρόεδρο του συμβουλίου του ESM και πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και τα 19 κράτη-μέλη του ESM.

Η εκτίμηση θα διενεργηθεί με τη στήριξη του ESM και συμβουλές από ανεξάρτητους ειδικούς με εκτιμητική εμπειρία σε άλλους διεθνείς θεσμούς, κατά τα πρότυπα ανάλογων εκτιμήσεων του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο κ. Αλμούνια θα προετοιμάσει σχετική έκθεση, που θα καταρτιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και στις αρχές του 2020, ώστε να παρουσιαστεί στην ετήσια σύνοδο του συμβουλίου του ESM τον Ιούνιο του 2020.

«Η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια εκτενής ανεξάρτητη εκτίμηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου εκτιμητή είναι να εξετάσει τη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με επίκεντρο το πρόγραμμα του ESM. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο κ. Αλμούνια δέχτηκε. Έχει τις κατάλληλες ικανότητες και εμπειρία να διενεργήσει την ανεξάρτητη εκτίμηση», δήλωσε ο κ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: «Χαιρετίζω το διορισμό του κ. Αλμούνια ως εκτιμητή. Η εκτεταμένη εμπειρία και γνώση του για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα καθώς και τις υποθέσεις της ΕΕ θα διασφαλίσει την αξιοπιστία της διαδικασίας».

Η αποστολή του κ. Αλμούνια αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και το 3ο Μνημόνιο, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε συνταχθεί έκθεση αποτίμησης της οικονομικής βοήθειας του EFSF και του ESM προς το σύνολο των χωρών που είχαν βρεθεί σε πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία). H πρώτη έκθεση είχε συνταχθεί από την Gertrude Tumpel-Gugerell (πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και στην περίπτωση της Ελλάδας αφορούσε το 2ο Μνημόνιο.

Ο 70χρονος πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι σήμερα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) και επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Παρισιού (PSIA). Διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα του, την Ισπανία, την περίοδο 1982-1991, ενώ ήταν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας από το 1997 έως το 2000.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν Επίτροπος Οικονομικών και στη συνέχεια, έως τον Οκτώβριο του 2014, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Ανταγωνισμού. Από τις θέσεις αυτές έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ενώ έχει δεχθεί επικρίσεις για την, ελαστική κατά πολλούς, στάση του πριν από τα μέσα του 2009. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μικρότερα εκείνη την εποχή και ότι είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων από το 2008.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.