ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αναδρομικά: Με ποιο τρόπο θα επιστρέψει η κυβέρνηση τα χρήματα;- Αυτά είναι τα σενάρια

Αναδρομικά: Με ποιο τρόπο θα επιστρέψει η κυβέρνηση τα χρήματα;- Αυτά είναι τα σενάρια

Διάφορες λύσεις προσανατολίζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα των αναδρομικών διεκδικήσεων συνταξιούχων καθώς και δημοσίων υπαλλήλων.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ που θα επιφέρουν μόνιμο δημοσιονομικό κόστος η απάντηση θα είναι η νομοθέτηση μέτρων εξισορρόπησης, προκειμένου να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός.

Αντίθετα για τις αποφάσεις που θα προκαλούν εφάπαξ επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε δύο κινήσεις τακτικής, για να μειώσει το δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013-2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του ταμειακού ζητήματος που θα προκύψει οι επιστροφές θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της απαίτησης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε δημοσιονομικό επίπεδο γίνονται διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αναδρομικά ως «εξωγενής και μη προβλέψιμος παράγοντας».

Αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, αυτό θα ότι η όποια δαπάνη θα λαμβάνεται μεν υπόψη στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελληνικής Στατικής Αρχής, όχι όμως και στο «μνημονιακό» πλεόνασμα βάσει του οποίου ελέγχεται αν η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5%.

Η επιστροφή δώρων και επιδόματος άδειας, σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είναι η βασική πηγή αναδρομικών διεκδικήσεων με μόνιμη δημοσιονομική επίπτωση. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 3-3,4 δισ. ευρώ και θεωρείται «ασήκωτο» σε μόνιμη βάση.

Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τηρήσει τη γραμμή που υπαγόρευσε η Κομισιόν στην έκθεσή της, για τη λήψη ισοδύναμων εξισορροπητικών μέτρων, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ χωρίς μεγάλο (ή και καθόλου) δημοσιονομικό κόστος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα εξεταστούν διάφορες λύσεις, καταρχάς για το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι το πρώτο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση – δεδομένου ότι η σχετική απόφαση από το ΣτΕ αναμένεται πριν από το Πάσχα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Η απορρόφηση του 13ου και 14ου μισθού από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και
– Η μείωση δώρων και επιδόματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.