Oι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής– Ποια επαγγέλματα και νομοί είναι στην κορυφή των παραβάσεων

Oι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής– Ποια επαγγέλματα και νομοί είναι στην κορυφή των παραβάσεων

Τους πρωταθλητές της φοροδιαφυγής ανά επάγγελμα και ανά νομό της χώρας αναδεικνύουν τα συμπεράσματα μελέτης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τους ελέγχους που έγιναν την τελευταία τριετία.

Στη λίστα των επαγγελματιών τα σκήπτρα κρατούν οι ιδιοκτήτες και οι υπηρεσίες ταξί, τα γραφεία ενοικίασης ΙΧ και μοτό, οι αγρότες, οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι, οι καλλιεργητές κηπευτικών και λαχανικών, τα κομμωτήρια και οι πιτσαρίες.

Οι 10 νομοί της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας, όπως καταγράφονται στη μελέτη της ΑΑΔΕ, είναι Κερκύρας με ποσοστό παραβατικότητα 68%, Τρικάλων, Αχαΐας, Κορινθίας, Λάρισας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Βοιωτίας.

Την τριετία 2016-2018 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα περισσότεροι από 247.406 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι ενώ σε 46.993 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις. Μόνο το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής», από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 διενεργήθηκαν από 2.234 υπαλλήλους 108 εφοριών σε όλη την Επικράτεια 86.092 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε 52.047 επιχειρήσεις.

Από το συνολικό πλήθος των ελέγχων σε 22.171 διαπιστώθηκε ότι 19.157 επιχειρήσεις είχαν υποπέσει σε 70.912 παραβάσεις!

Ετσι, το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας ανέρχεται σε 25,75% με μία στις τέσσερις ελεγχόμενες επιχειρήσεις να μην έχει κόψει αποδείξεις ή να έχουν εντοπιστεί πλαστά και εικονικά παραστατικά.

Συνολικά έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 13 εκατ. ευρώ σε 32.630 επιχειρήσεις αλλά έχουν εισπραχθεί μόνο 7,5 εκατ. ευρώ από 22.131 υποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 90% των ελέγχων έγιναν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ το ποσοστό παραβατικότητας στη συγκεκριμένη κατηγορία άγγιξε το 26,7% έναντι 14,8% των μεγάλων επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ κατηγορίας).

Δεν κόβουν αποδείξεις

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιτόπιων ελέγχων με διαπίστωση παράβασης αφορούν περιπτώσεις εντοπισμού μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης από μία έως τρεις αποδείξεις. Σε 13.495 επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκε η μη έκδοση μίας απόδειξης, σε 3.819 ελέγχους η μη έκδοση δύο αποδείξεων, σε 1.538 περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί τρεις αποδείξεις. Μάλιστα 489 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο να μην έχουν κόψει 10 αποδείξεις και πάνω ενώ συνολικά ο αριθμός των παραστατικών που δεν είχαν εκδοθεί ανήλθε σε 29.499!

Οι περισσότεροι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί από 18 εφορίες υπαγόμενες στην περιφέρεια Πειραιά και 35 εφορίες της φορολογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Το μεγαλύτερο πλήθος ελέγχων έγινε στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία και στο Νότιο Αιγαίο, ενώ η υψηλότερη τιμή παραβατικότητας εντοπίζεται κατά σειρά στα Ιόνια Νησιά, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία.

Ελεγχοι και παραβάσεις

Σε αναψυκτήρια-καφέ έγιναν 24.758 έλεγχοι με ποσοστό παραβατικότητας 22%, ενώ επί 19.999 ελέγχων σε εστιατόρια και ψητοπωλεία το ποσοστό μη έκδοσης αποδείξεων άγγιξε το 29%. Στις περιπτώσεις που ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε λιγότερο κεντρικά και απομακρυσμένα σημεία τα ποσοστά παραβατικότητα ήταν ακόμη υψηλότερα, καθώς διαμορφώθηκαν στο 27,7% και 34,85% αντίστοιχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον τομέα του εμπορίου το ποσοστό παραβατικότητας ήταν 10% και προέκυψε από τη διενέργεια 8.678 ελέγχων εκτός εγκατάστασης της επιχείρησης ενώ σε 19.027 ελέγχους εντός εγκατάστασης το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 29,2%. Πάντως, τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής παρατηρούνται στην παροχή υπηρεσιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.