ΟΑΕΔ: Ειδικό βοήθημα 240 έως 720 ευρώ για ανέργους – Δείτε τις προϋποθέσεις χορήγησης

ΟΑΕΔ: Ειδικό βοήθημα 240 έως 720 ευρώ για ανέργους – Δείτε τις προϋποθέσεις χορήγησης

Ενα ειδικό βοήθημα, για τους ανέργους που δεν μπορούν να ενταχθούν στην 12μηνη τακτική επιδότηση, έχει θεσπίσει ο ΟΑΕΔ. Βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους είναι να παραμένουν άνεργοι και εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί τρεις μήνες.

Το ειδικό βοήθημα ισούται με 15 ημερομίσθια και με την αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβηκε από τα 215,85 ευρώ στα 240 ευρώ.

Το βοήθημα μπορεί να δοθεί μέχρι και τρεις φορές το εκάστοτε έτος, με τις συνολικές απολαβές να φτάνουν τα 720 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης

Προκειμένου οι άνεργοι -που αποτελούν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ελλάδας- να λάβουν το ειδικό βοήθημα θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Να πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου

Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ)

Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του άνεργου ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Για το έτος 2019 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.738,81 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για το ειδικό βοήθημα

Η αίτηση του ανέργου για το ειδικό βοήθημα μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας
  • Ηλεκτρονικά, μέσω του e-services
  • Μέσω των ΚΕΠ

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  • Πρόσφατο εκκαθαριστικό ή αντίγραφο
  • Δελτίο ανεργίας σε ισχύ
  • ΙΒΑΝ δικαιούχου
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι ο ασφαλισμένος άνεργος στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μία φορά στο ίδιο ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που ζητείται μόνο κατά την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.