ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Υπερεξουσίες του ΥΠΟΙΚ για τα κονδύλια όλων των υπουργείων

Υπερεξουσίες του ΥΠΟΙΚ για τα κονδύλια όλων των υπουργείων

Υπερεξουσίες στη διαχείριση των κονδυλίων όλων των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους αποκτά το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το Έθνος, θα αποδεσμεύει κονδύλια ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες, θα κόβει τον προϋπολογισμό των υπουργείων κατά 10% αν διαπιστωθούν αποκλίσεις στην εκτέλεσή του και θα τοποθετεί «επόπτη» σε περίπτωση που δεν λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα για να περιοριστούν οι αποκλίσεις. Τα παραπάνω προβλέπονται στα 10 πρώτα «μνημόνια» τα οποία υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με ισάριθμους συναδέλφους του στην κυβέρνηση.

Μέχρι τις 31 του μήνα θα υπογραφούν και με τα υπόλοιπα υπουργεία καθώς πρόκειται για «μνημονιακή» υποχρέωση της Ελλάδας. Στόχος είναι να εκμηδενιστούν εντός του έτους οι «μαύρες τρύπες» στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και να κλείσει ο προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά, στα κείμενα των «μνημονίων» περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δεσμεύσεις:

Κάθε υπουργείο είναι «υπόλογο» για τα οικονομικά των φορέων που εποπτεύει.

-Τίθενται τριμηνιαίοι στόχοι για όλους τους φορείς.

-Αν διαπιστωθεί αρνητική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, τα υπουργεία πρέπει να μεριμνήσουν για τη σύνταξη έκθεσης όπου θα αιτιολογείται η απόκλιση και θα περιγράφονται τα μέτρα διόρθωσης.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών:

α αξιολογεί τις τυχόν αποκλίσεις από τους τιθέμενους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους και θα εξετάζει αν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.

-Θα ενεργοποιεί με απόφαση του διευθυντή Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης τη διαδικασία περικοπής πιστώσεων εφόσον διαπιστωθεί αρνητική απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους και δεν έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις. Η περικοπή είναι ίση με το ποσοστό απόκλισης.

-Θα μπορεί να επαναδιαθέτει το ποσό των πιστώσεων που έχουν περικοπεί, εφόσον, βάσει των απολογιστικών στοιχείων του επόμενου τριμήνου, έχουν εξισορροπηθεί οι διαπιστούμενες αποκλίσεις.

-Θα ορίσει επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών στους εποπτευόμενους φορείς της γενικής κυβέρνησης του οικείου υπουργείου, εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση άνω του 10% από τους δημοσιονομικούς στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.

-Θα μεριμνά για την αποδέσμευση των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του οικείου υπουργείου, με τρόπο που να καθίσταται δυνατή η υλοποίηση του προγράμματος εκτέλεσης του προϋπολογισμού του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.