Ρύθμιση 120 δόσεων: «Κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή, 85% στις προσαυξήσεις & απαλλαγή από κατασχέσεις

Ρύθμιση 120 δόσεων: «Κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή, 85% στις προσαυξήσεις & απαλλαγή από κατασχέσεις

Σε σημαντικές αποκαλύψεις για το περίγραμμα της νέας ρύθμισης των οφειλών σε έως 120 δόσεις προχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα έχουν απαλλαγή από κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα. «Δημιουργούμε, στην πράξη, τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες», είπε.

Αναφερόμενος σε άλλες πτυχές της εν λόγω ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο προσεχές διάστημα, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε τα παρακάτω:

-Για τις οφειλές των μη μισθωτών, προβλέπεται «κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.

-Για τις οφειλές των αγροτών, προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις.

-Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50%, αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.

-Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ για όλους και 30 ευρώ για τους αγρότες.

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε μερικά παραδείγματα: Συνολική οφειλή ελεύθερου επαγγελματία, ύψους 24.000 ευρώ, θα μειωθεί στα 8.000 ευρώ (-66,6%) και οφειλή των 68.000 ευρώ θα πέσει στα 21.000 ευρώ (-69%).

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση θα απεγκλωβίσει περίπου 80.000 οφειλέτες που σήμερα αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω υψηλών οφειλών. «Ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, θα μπορούν να λάβουν σύνταξη, από την οποία θα παρακρατείται το υπόλοιπο της οφειλής σε έως 120 δόσεις».

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος έκανε ειδική αναφορά και σε δύο επιπλέον ευνοϊκές διατάξεις, πέραν της ρύθμισης των οφειλών, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο και είναι οι ακόλουθες:

– Καταργείται το ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας. Αυξάνεται στο 70% από 50% το ποσοστό αναπλήρωσης. Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης χηρείας στα τέκνα θανόντων έως την ηλικία των 24 ετών, ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι και παρέχεται πλήρης “κάλυψη” για παροχές ασθενείας έως την ηλικία των 35 ετών, αν δεν απασχολούνται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Αυξάνεται στα 17 χρόνια από τα 13 χρόνια το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα μπορεί ο ασφαλισμένος να συμπληρώνει τις 1.000 ελάχιστες απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση οριζόμενου ορίου ηλικίας ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.