ΦΠΑ: Κόλπα φοροδιαφυγής σε χώρους εστίασης και το κυνήγι με την Εφορία

ΦΠΑ: Κόλπα φοροδιαφυγής σε χώρους εστίασης και το κυνήγι με την Εφορία

Έχουν βρει τους πλέον ευφάνταστους τρόπους για να ξεγλιστρούν από την Εφορία, να κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, να κλέβουν τον ΦΠΑ ακόμη και τώρα που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Ένα ακόμη παράθυρο για νέα κόλπα φοροδιαφυγής με τον ΦΠΑ, φαίνεται πως ανοίγει η μετακόμιση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 23% όπου όπως είναι γνωστό ό,τι τρώγεται έχει μετακομίσει στον μειωμένο συντελεστή ενώ ό,τι πίνεται παραμένει στο 24%.

Στις καφετέριες κυρίως ή σε επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού, το κόλπο φαίνεται σχετικά εύκολο. Αν ο πελάτης παραγγείλει καφέ ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, με την τιμή να παραμένει ίδια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα 1,5 ευρώ αλλά η ταμειακή εκδώσει απόδειξη με την ένδειξη «γεύμα» ή «διάφορα» (όπως είναι σύνηθες) και ΦΠΑ 13%, με συνοπτικές διαδικασίες ο συνολικός ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση περιορίζεται…

Τα πρώτα σχετικά φαινόμενα έχουν καταγραφεί από υποψιασμένους καταναλωτές και δεν θα αργήσει να βρεθεί στο ραντάρ των διασταυρώσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς παράλληλα με τα παλιά «κόλπα» των πειραγμένων ταμειακών μηχανών, ή αποδείξεων μόνο από το POS στην περίπτωση όπου ο πελάτης πληρώνει με κάρτα.

Αν πληρώνει με μετρητά, η υποκατάσταση της απόδειξης από το δελτίο παραγγελίας είναι το πιο συνηθισμένο και εκτιμάται πως δεν θα αργήσει να εμφανιστεί όσο ανεβαίνει η τουριστική κίνηση.

Ήδη η ΑΑΔΕ στον ετήσιο προγραμματισμό της έχει ανακοινώσει ότι στο σύνολο των 72.000 προληπτικών ελέγχων, τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας θα επικεντρωθούν:

σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα

σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης

σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ .

Παράλληλα σχεδιάζονται 6.000 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ, τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, όπου οι έλεγχοι του παρελθόντος έχουν αποκαλύψει παραβατικότητα στην περιοχή του 60%.

Το ελεγκτικό σαφάρι δεν σταματά εδώ. Προβλέπεται η διενέργεια τουλάχιστον 50.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από λοιπά τμήματα ΔΟΥ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι έλεγχοι αυτοί αποκτούν πλέον πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τις διαφορές ΦΠΑ στην εστίαση ανάμεσα σε ό,τιτρώγεται και ό,τι πίνεται…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.