ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

ΤτΕ: Μείωση 62,8% στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

ΤτΕ: Μείωση 62,8% στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

   Μειωμένο κατά 62,8%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 850 εκατ. ευρώ ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 828 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 352 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων κατά 372 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 103 εκατ. ευρώ.

  Τ ο εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 349 εκατ. ευρώ ή 16,2%, δεδομένου ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές έμειναν σχεδόν στάσιμες (σημειώνοντας μικρή μόνο άνοδο 0,2%).

   Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε το ίδιο διάστημα κατά 61 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης  των καθαρών εισπράξεων κυρίως από υπηρεσίες μεταφορών και – μόνο οριακά – από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ το ισοζύγιο των λοιπών υπηρεσιών παρουσίασε μικρό πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον Νοέμβριο του 2011.

   Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2011, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 7,5% και οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 5,3%, με αποτέλεσμα μείωση των καθαρών εισπράξεων κατά 6,4 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 7,2% σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν πτώση κατά 14,2% και οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 10,1%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να μειωθούν κατά 109 εκατ. ευρώ.

   Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το ισοζύγιο εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα μόλις 4 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 588 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2011, δεδομένου ότι το Νοέμβριο του 2012 καταγράφηκαν καθαρές εισπράξεις από τόκους, μερίσματα και κέρδη ύψους 22 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών πληρωμών ύψους 565 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2011. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού κατά 487 εκατ. ευρώ, μετά τη συμμετοχή των ιδιωτών στην περικοπή του δημόσιου χρέους (PSI), και δευτερευόντως (α) στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους καταθέσεων και δανείων και (β) στην εμφάνιση καθαρών εισπράξεων από μερίσματα και κέρδη, έναντι καθαρών πληρωμών τον Νοέμβριο του 2011.

  Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 57 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 140 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2011, λόγω της μείωσης των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως προς την ΕΕ), σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011, αλλά και της αύξησης των καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων των λοιπών τομέων (που κυρίως αφορούν μεταναστευτικά εμβάσματα).

  Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 13,4 δισ. ευρώ ή 72,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και διαμορφώθηκε σε 5,1 δισ. ευρώ.

  Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 6,7 δισ. ευρώ, τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 5,4 δισ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 1,1 δισ. ευρώ) και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 253 εκατ. ευρώ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.