ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ελλητουρκική μάχη για την ΣΕΚΑΠ

Ελλητουρκική μάχη για την  ΣΕΚΑΠ

Η καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, ο «Ιβάν ο τρομερός» και ο φόβος των Τούρκων. Είναι το έργο που παίζεται στην ακριτική πόλη με πρωταγωνιστές τον ομογενή ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Τούρκους επιχειρηματίες που εφορμούν από την ανατολή και «έπαθλο» την πολύπαθη ΣΕΚΑΠ.

«Ένας πόντιος οραματίστηκε τη ΣΕΚΑΠ κι ένας Πόντιος θα την κρατήσει ζωντανή». Η σύγκριση του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, πρωτεργάτη του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος, με τον Ιβάν Σαββίδη δίνει και παίρνει τις τελευταίες ημέρες στην Ξάνθη. Η επανεμφάνιση του γνωστού επιχειρηματία στο προσκήνιο -πριν από τρεις μέρες άνθρωποί του βρίσκονταν επί έξι ώρες στις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ- ήρθε να συμπέσει με την ανακοίνωση για τη σύμπραξη της τουρκικής SEBA DIS TICARET VE NAKLIYAT με τη βορειοελλαδική εισηγμένη ΕΛΓΕΚΑ, που από κοινού θα διεκδικήσουν το πλειοψηφικό ποσοστό της καπνοβιομηχανίας.

Στην περιοχή επικρατεί αναβρασμός. Η τοπική κοινωνία αντιστέκεται στην τουρκική προσφορά, που είναι και η μόνη δεσμευτική που κατατέθηκε στον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ για τη ΣΕΚΑΠ, οι εργαζόμενοι καλοβλέπουν τον Σαββίδη, αφού προτιμούν Έλληνα επενδυτή σε μια περιοχή τόσο ευαίσθητη, και οι πιο υποψιασμένοι κάνουν προβολή στο μέλλον με μια τουρκική σημαία να κυματίζει έξω από το εργοστάσιο και σταυροκοπιούνται.

Την ίδια στιγμή τα οικονομικά προβλήματα έχουν πνίξει τη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον πρόεδρό της «case study για οικονομολόγους», αφού οι στρόφιγγες έχουν κλείσει από παντού. Οι εργαζόμενοι είναι δυόμισι μήνες απλήρωτοι, καθώς η όποια ρευστότητα εξασφαλίζεται -κυρίως μέσω προκαταβολών από παραγγελίες πελατών- κατευθύνεται σε πιο επείγουσες ανάγκες. Τελευταία η εταιρία έχει πάρει μια μικρή ανάσα, εξασφαλίζοντας κάποιες εμπράγματες εγγυήσεις έναντι περιουσιακών της στοιχείων.

Όλο αυτόν τον καιρό ο μόνος υποψήφιος είναι η τουρκική SEBA -πελάτης χρόνια της ΣΕΚΑΠ-, η οποία από την πρώτη στιγμή έκανε γνωστή την πρόθεσή της να συνεργαστεί με Έλληνα εταίρο.

Τον ρόλο αυτόν ανέλαβε τελικά η ΕΛΓΕΚΑ, η οποία θα συμμετάσχει σε κοινή εταιρία με την τουρκική επιχείρηση, που θα διεκδικήσει το 50,36% της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή αναθερμάνθηκε και το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που τη συνδέουν με την πρόσφατη επίσκεψη του ομογενούς επιχειρηματία στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Η πιθανότητα να βρεθεί η ΣΕΚΑΠ σε τουρκικά χέρια σε μια περιοχή που οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες φαίνεται ότι τρομάζει την πολιτική σκηνή, που δεν επιθυμεί άλλες κατηγορίες περί εθνικής προδοσίας στην πλάτη της.

Πριν από 20 ημέρες, μάλιστα, ο ίδιος ο Σαββίδης, μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ζήση Βρύζα, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ, χωρίς όμως να περιηγηθεί στους χώρους της. Τότε φέρεται να δήλωσε: «Αν την πάρω, σε δυο χρόνια θα τρίβετε τα μάτια σας». Μετά την τελευταία επίσκεψη του διευθυντή του εργοστασίου τσιγάρων που διαθέτει στο Ροστόφ και του δικηγόρου του από τη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να επανακάμψει τις επόμενες μέρες διά των εκπροσώπων του για έναν πιο ενδελεχή έλεγχο, με τις ευλογίες της ΑΤΕ.

Οι εργαζόμενοι -250 τον αριθμό σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα- δεν ενδιαφέρονται για το πόσο ψηλό θα είναι το τίμημα, αλλά για το μέλλον της εταιρίας και μαζί για το δικό τους. Τους ξενίζει η προοπτική του Τούρκου επενδυτή, ενώ γνωρίζουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης θεωρείται «βασιλιάς των τσιγάρων» στη Ρωσία. Πάντως, τον τελευταίο καιρό επιχειρείται ένας επηρεασμός της τοπικής κοινής γνώμης υπέρ του Τούρκου ενδιαφερόμενου, το όνομα του Σαββίδη συνδέεται με πιθανές απολύσεις, ενώ τα τουρκικά φορτηγά στοιβάζονται εσχάτως στον αύλειο χώρο της καπνοβιομηχανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.