Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι διευθέτησης των «κόκκινων δανείων»

Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι διευθέτησης των «κόκκινων δανείων»

Οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους διευθέτησης.

Βέβαια οι ”λύσεις” που προτείνονται είναι ουσιαστικά λύσεις απόγνωσης καθώς ο δανειολήπτης σε κάθε περίπτωση χάνει την κυριότητα του ακινήτου του.

Οι λύσεις αυτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορούν δανειολήπτες που επιβεβαιωμένα βρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Οι ειδικοί της αγοράς χαρακτηρίζουν τις εν λόγω μεθόδους ως λύσεις οριστικής διευθέτησης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, τα οποία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν έχουν μειωθεί επαρκώς.

1) Εθελοντική παράδοση ακινήτου – Deed in Lieu (DIL)

Στην περίπτωση της Εθελοντικής παράδοσης ακινήτου, ο οφειλέτης με το «κόκκινο» δάνειο συμφωνεί τη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην Τράπεζα, υπό την προϋπόθεση απομείωσης του λογιστικού υπολοίπου κατά το ποσό της εμπορικής αξίας του ενυπόθηκου ακίνητου. Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, είναι μια φιλική λύση που δεν απαιτεί κάποια επιπλέον ενέργεια από τον δανειολήπτη αναφορικά με το ακίνητο (πχ εύρεση αγοραστή).

2) Εθελοντική εκποίηση ακινήτου (Voluntary/Short Sale)

Στη δεύτερη περίπτωση, της Εθελοντικής εκποίησης ακινήτου, ο «κόκκινος» δανειολήπτης συμφωνεί με την τράπεζα να πουλήσει το ενυπόθηκο ακίνητο σε τρίτο αγοραστή, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και σε προκαθορισμένο εύρος τιμών. Εάν το ακίνητο θεωρείται εμπορεύσιμο και δεν καταστεί εφικτή η πώληση του σε τρίτο, η Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να το αποκτήσει (DIL). Το δάνειο αποπληρώνεται ολικώς ή μερικώς από το τίμημα της πώλησης.

Η συγκεκριμένη λύση έχει δύο εναλλακτικές:

Αμεση Εθελοντική Εκποίηση του ακινήτου σε αγοραστή που έχει βρει ο δανειολήπτης

Εθελοντική εκποίηση σε τρίτο αγοραστή που μπορεί να βρεθεί είτε από τον δανειολήπτη είτε από την Τράπεζα Περαιτέρω τρόποι διευθέτησης «κόκκινων» δανείων

3) Μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση (Mortgage to Rent (MTR) / Sale and Lease back)

Ο οφειλέτης που διατηρεί το «κόκκινο» δάνειο συμφωνεί στη μεταβίβαση της κυριότητας του ενυπόθηκου ακινήτου στην Τράπεζα (με ή χωρίς όρο για επαναγορά) σε προκαθορισμένη τιμή. Ταυτόχρονα με αμοιβαία συμφωνία, η Τράπεζα νοικιάζει το ακίνητο στον δανειολήπτη. Η λύση αυτή προϋποθέτει ότι ο δανειολήπτης είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά το κόστος του ενοικίου.

4) Ανταλλαγή ακινήτου (Trade Down)

Ο δανειολήπτης συμφωνεί την μεταβίβαση της κυριότητας του ενυπόθηκου ακινήτου στην Τράπεζα. Η Τράπεζα διατηρεί με τον δανειολήπτη ένα νέο δάνειο για ακίνητο μικρότερης αξίας, του οποίου τις μηνιαίες δόσεις μπορεί πλέον να πληρώσει ο δανειολήπτης.

Η μικρότερης αξίας κατοικία μπορεί να προέλθει είτε από τα ακίνητα που έχει η τράπεζα στα βιβλία της, είτε με την ανταλλαγή ακινήτου άλλου δανειολήπτη που μπορεί να θέλει μεγαλύτερο σπίτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα ακίνητα όλων των τραπεζών θα ήταν πολύ επιβοηθητική για την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για όλες τις παραπάνω λύσεις ρύθμισης η Τράπεζα και ο οφειλέτης με το «κόκκινο» δάνειο χρειάζεται να συμφωνήσουν τη διαχείριση του τυχόν καταλοίπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.