ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μειώθηκε η τραπεζική χρηματοδότηση, περιορίστηκαν τα χρέη

Μειώθηκε η τραπεζική χρηματοδότηση, περιορίστηκαν τα χρέη

  Στα επίπεδα του 2007 έφτασε το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες, στο τέλος του 2012.

  Η συνεχής μείωση των χορηγήσεων τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα το υπόλοιπο των δανείων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα να συρρικνωθεί στα 227,7 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν και στο τέλος του 2007 (215,8 δισ. ευρώ).

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 2012 οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 4%, ενώ τον Δεκέμβριο η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική φθάνοντας τα 152 εκατ. ευρώ.

  Πιο αναλυτικά, ο δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 4,3% ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 25 εκατ. ευρώ τον μήνα Δεκέμβριο.

  Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος του ηλεκτρισμού όπου η χρηματοδότηση πέρυσι ήταν αυξημένη κατά 4,5%. Αντίθετα εκείνος με την μεγαλύτερη μείωση (8,1%) ήταν ο κλάδος των μεταφορών και ναυτιλίας. Σημαντική μείωση της χρηματοδότησης, κατά 21%, εμφανίζει και ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών. Η χρηματοδότηση στους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν μειωμένη κατά 3,1%.

  Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε στο τέλος του 2012 στα 106,6 δισ. ευρώ, (στο τέλος του 2007 είχε φθάσει τα 104 δισ. ευρώ).

  Στα στεγαστικά το 2012 καταγράφηκε μία μείωση της χρηματοδότησης κατά 3,3% με το συνολικό υπόλοιπο των δανείων να υποχωρεί στα 74,6 δισ. ευρώ. Στην καταναλωτική πίστη η μείωση έφθασε το 5,1% και το υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών διαμορφώθηκε στα 30,2 δισ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.