Συντάξεις χηρείας: Aποκαθίστανται οι αδικίες – Τι λέει η εγκύκλιος για τις αυξήσεις που έρχονται

Συντάξεις χηρείας: Aποκαθίστανται οι αδικίες – Τι λέει η εγκύκλιος για τις αυξήσεις που έρχονται

Στα τέλη Σεπτεμβρίου με την σύνταξη του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας οι οποίες ανέρχονται σε 57.522 (δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσωρινές και οι εκκρεμείς) ενώ 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών.

Για την επίσπευση του υπολογισμού των εν λόγω συντάξεων υπεγράφη την Πέμπτη η σχετική εγκύκλιος από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση με οδηγίες για την αναπροσαρμογή τους.

Η εγκύκλιος αναφέρει πως καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου και από 17.5.2019 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου) ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του. Από την ίδια ημερομηνία το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών αυξάνεται από 50%σε 70%. Δηλαδή οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 5-6 μηνών. Τα κατώτατα όρια θα κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ.

Αναλυτικά, η νέα σύνταξη υπολογίζεται ως εξής:

· Εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος (ή μέρος συμφώνου συμβίωσης) το 70%.

· Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο) το ποσοστό του διαζευγμένου ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος.

· Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξης του. Εάν το παιδί είναι και από τις δυο πλευρές ορφανό τότε λαμβάνει 50%.

· Εάν ο θανών αφήνει πίσω του πάνω από δυο παιδιά τότε :

Α) αν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.

Β) αν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει πως ο επανακαθορισμός του ποσοστού δεν καθιστά απαραίτητη την έκδοση νέας τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης, παρότι μεταβάλει το ύψος της παροχής, καθώς ο νέος υπολογισμός θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Αν ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και πέθανε μετά τις 13 Μαίου του 2016 τότε η νέα σύνταξη υπολογίζεται επί του συμφερότερου ποσού όπως αυτό προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών :

· της σύνταξης που καταβαλλόταν στον θανόντα στις 12.5.2016

· της επανυπολογισμένης σύνταξης όπως προκύπτει με τους κανόνες του νόμου Κατρούγκαλου

· των κατωτάτων ορίων 360-384 ευρώ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε περίπτωση που η χήρα/ος εργάζεται ή λαμβάνει δική του σύνταξη καταβάλλεται μετά την πρώτη 3ετία το μισό της σύνταξης χηρείας, που δεν μπορεί να υπολείπεται από το ελάχιστο πλαφόν των 360 – 384 ευρώ.. Τέλος διευκρινίζεται πως και οι απασχολούμενοι σε θέση του δημοσίου συνταξιούχοι λόγω θανάτου από υπηρεσία σε θέση του δημοσίου εμπίπτουν μετά την πρώτη τριετία στους περιορισμούς που ισχύουν για τους λοιπούς συνταξιούχους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.