ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μείωση 3,5% σε ετήσια βάση παρουσίασε η Ελληνική αγορά πληροφορικής

Μείωση 3,5% σε ετήσια βάση παρουσίασε η Ελληνική αγορά πληροφορικής

Σε 1,69 δισ. ευρώ (2,35 δισ. δολ.) ανήλθε η συνολική αξία της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών IDC, ύστερα από ένα άσχημο 2011, σημειώνοντας μείωση 13% σε ετήσια βάση, καθώς οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις επηρέασαν αρνητικά την αγορά κατά το πρώτο μισό του έτους. Επιπλέον, η έλλειψη νέων, μεγάλων έργων πληροφορικής και η έλλειψη ρευστότητας λειτούργησαν ανασταλτικά στην εγχώρια αγορά Τεχνολογίας & Πληροφοριών (ΙΤ) τη χρονιά που πέρασε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, η κατηγορία που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν το υλισμικό (hardware) που σημείωσε μείωση 15,2% σε ετήσια βάση, λόγω των μειωμένων εσόδων από τις πωλήσεις Η/Υ, κινητών τηλεφώνων και εκτυπωτικών λύσεων. Οι δαπάνες για λογισμικό (software) επίσης επηρεάστηκαν αρνητικά, σημειώνοντας ετήσια μείωση 9,9% ενώ οι υπηρεσίες πληροφορικής αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές, με την πτώση να αγγίζει το 8,5% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά στο 2013, η IDC προβλέπει πως θα είναι εξίσου δύσκολο για τους εγχώριους πωλητές (IT Vendors), τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς όλοι ανεξαιρέτως οι ανασταλτικοί παράγοντες του 2012 όπως τα μέτρα λιτότητας, η αύξηση της ανεργίας, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η έλλειψη ρευστότητας και το «πάγωμα» των πιστώσεων, παραμένουν και τη χρονιά που διανύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, η IDC προβλέπει συνολική ετήσια μείωση της ελληνικής αγοράς πληροφορικής κατά 3,5% το 2013, σημειώνοντας πτώση για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Ωστόσο, προβλέπεται μια σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Συγχρόνως αναμένεται το 2013 να αποτελέσει το τελευταίο υφεσιακό έτος για την Ελλάδα και επομένως για την εγχώρια αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Σχετικά με τις τρεις βασικές κατηγορίες του κλάδου της Πληροφορικής, αναμένεται πως αυτή η σχετική βελτίωση το 2013 θα προκληθεί ως επί το πλείστον από τον κλάδο του υλισμικού (hardware) (αναμένεται ετήσια μείωση 2,8% κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στη μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις Η/Y και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και λόγω των θετικών προοπτικών στις αγορές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και δικτύων) και σε μικρότερο βαθμό από τους κλάδους του λογισμικού (software) και των υπηρεσιών πληροφορικής, στους οποίους αναμένεται ετήσια μείωση 6,4% και 3,8%, αντίστοιχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.