ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Χ.Σταϊκούρας: Με επιστολή του στη Κομισιόν συνδέει τη μείωση των επιτοκίων στα ομόλογα με τη μείωση των πλεονασμάτων

Χ.Σταϊκούρας: Με επιστολή του στη Κομισιόν συνδέει τη μείωση των επιτοκίων στα ομόλογα με τη μείωση των πλεονασμάτων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε έμμεση αναφορά στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην τυπική επιστολή που απηύθυνε πριν από τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας κατά ένα εξάμηνο.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέδειξε το πρόσφορο έδαφος που δημιουργεί η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αξιοποιώντας την καθιερωμένη αλληλογραφία με την Κομισιόν για την ανά εξάμηνο παράταση της ενισχυμένης εποπτείας, ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με το πλαίσιο που παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η επιστολή στάλθηκε τόσο προς τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί όσο και προς τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής των τεχνοκρατών της Επιτροπής για την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σύμμαχό της στη μάχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα τον κ. Μοσκοβισί. Η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα είναι η τελευταία που θα συνταχθεί υπό την εποπτεία του, αναμένεται να περιλαμβάνει επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, όπου θα επιβεβαιώνεται ότι, χάρη στη δραστική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η χώρα μας δεν χρειάζεται πλέον πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.

«Η Κομισιόν δεν υποστήριξε ποτέ τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για πάντα. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, αλλά εξαρτάται από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω και η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί πριν από δύο εβδομάδες στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισημαίνεται πως τον Ιούνιο του 2018, όταν το Eurogroup καθόρισε τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου άγγιζε το 4,4%, ενώ σήμερα έκλεισε στο 2,001%. Εξάλλου, στη σημερινή δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων η απόδοση σημείωσε θεαματική βουτιά, καθώς περιορίστηκε στο 0,095% από 0,23% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.