Θετικές οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για τα κόκκινα δάνεια και τις ελληνικές τράπεζες

Θετικές οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για τα κόκκινα δάνεια και τις ελληνικές τράπεζες

Θετικοί εμφανίζονται οι διεθνείς οίκοι για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, θεωρώντας αισιόδοξο σημάδι τις κινήσεις που γίνονται στο μέτωπο μείωσης των κόκκινων δανείων, που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τον κλάδο με 75 δισ.

Σε σημερινή της έκθεση με την οποία ξεκίνησε την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, η JP Morgan εκτιμά ότι η αγορά υποτιμά την κλίμακα της μείωσης των κόκκινων δανείων και το πόσο σύντομα θα μεταφραστεί σε υψηλότερα μεγέθη για τον κλάδο.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι δείκτες NPEs θα υποχωρήσουν πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 12% ως το 2022, κυρίως λόγω του σχεδιασμού των τραπεζών αλλά και της βελτίωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος, ενώ αναμένονται πλέον οι συστημικές μεταρρυθμίσεις για την επόμενη ώθηση.

Η ομαλοποίηση στο κόστος ρίσκου είναι η βασική πηγή αξίας, με τις προβλέψεις να μειώνονται για τη Eurobank και την Εθνική που εκτιμάται ότι το 2022 θα διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες NPEs.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Deutsche Bank σημείωνε ότι Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Βank συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με τις μεγαλύτερες θετικές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του 2020.

Όπως ανέφερε σε ανάλυσή του ο οίκος, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη της Τράπεζα Πειραιώς το 2020 έχουν ενισχυθεί άνω του 15% τον τελευταίο μήνα, ενώ για την Alpha Bank βρίσκονται στο 3%.

Σε τριμηνιαία βάση, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή είναι αυξημένες άνω του 20% για την Πειραιώς και άνω του 10% για την Alpha Bank.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, με βάση τα κέρδη μετά προβλέψεων, οι εκτιμήσεις της σε σχέση με τις συγκλίνουσες προβλέψεις είναι υψηλότερες στις περιπτώσεις των Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.

Από την πλευρά της, η Moody’s έχει αναφέρει ότι η άρση των capital controls τον Αύγουστο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν τα χρηματοδοτικά προφίλ και τα έσοδά τους, κάτι που είναι credit positive.

Ο οίκος πρόσθεσε ότι «Καθώς επανήλθε η διάθεση των διεθνών επενδυτών για τον ελληνικό κίνδυνο και αυτοί αποδέχονταν ένα ευρύτερο φάσμα ελληνικών στοιχείων ενεργητικού ως ενέχυρο για διατραπεζικές συναλλαγές ρέπος, οι τράπεζες μείωναν τη χρηματοδότησή τους από τον ELA. Η αποπληρωμή του ELA στηρίζει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων των τραπεζών, καθώς τόσο οι συναλλαγές ρέπος όσο και οι νέες καταθέσεις έχουν χαμηλότερο κόστος από τον ακριβότερο ELΑ. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, και η σταδιακή επάνοδος στην οικονομική ανάπτυξη καθοδηγούν την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 137 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 από 129 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2018».

Σε έκθεσή της η Citi έχει σημειώσει ότι τα NPEs μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς με διαγραφές (900 εκατ. ευρώ), πωλήσεις (800 εκατ. ευρώ) και περιορισμένες ανακτήσεις από τη διαχείριση.

Η Citi στέκεται στην πρώτη τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ από την Eurobank που τιμολογήθηκε στο 58%. Αναμένεται και άλλες τόσο από την Eurobank, όσο και από την Alpha Bank. Έχοντας επικαιροποιήσει τα ποσοστά ανάκτησης με βάση τις τελευταίες συναλλαγές, ο οίκος βλέπει έλλειμμα προβλέψεων 8,7 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο από την προηγούμενη εκτίμηση (12 δισ. ευρώ). Σημειώνει δε ότι η Εθνική εμφανίζει το μικρότερο έλλειμμα (200 εκατ. ευρώ).

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρεται στις εκδόσεις Tier 2 από Πειραιώς και Εθνική και την απόφαση της πρώτης να πουλήσει την μονάδα RBU και υπολογίζει ότι το έλλειμμα προβλέψεων έναντι των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι μειωμένο στα 2,9 δισ. ευρώ από 5,2 δισ. ευρώ για την Πειραιώς και στο 1,5 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ για την Alpha Βank, ενώ η Eurobank και η Εθνική απολαμβάνουν κεφαλαιακό μαξιλάρι 0,9 δισ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τράπεζες στην Ελλάδα κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) ύψους περίπου 75 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το κόστος για τις προβλέψεις και περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν νέα δάνεια. Το πρόγραμμα, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (Asset Protection Scheme-ΑPS), θα μπορούσε να μειώσει τα NPLs τουλάχιστον κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.