ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οι συνέπειες από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Οι συνέπειες από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

  Αύξηση της απασχόλησης στο λιανεμπόριο από 0,72% έως 9,98% το οποίο σε νέες θέσεις εργασίες μεταφράζεται σε 1.750 έως 24.425, μείωση του επιπέδου τιμών κατά 0,47% και αύξηση του ΑΕΠ έως 0,62% σε περίπτωση λειτουργίας των εμπορικών πολυκαταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, προβλέπει μελέτη τριών ερευνητικών κέντρων του ΚΕΠΕ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αποτελεί τη βάση της επιχειρηματολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

  Σύμφωνα με την “Καθημερινή” , πέρα από τις επιδράσεις στην απασχόληση, στις τιμές και το ΑΕΠ, η μελέτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα, σε αυτό της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου και της δυνατότητας να λειτουργούν τα καταστήματα σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

  Το υπουργείο δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι από αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει ζητηθεί η διεύρυνση του ωραρίου για τα μικρά καταστήματα.

  Σε ό, τι αφορά το θέμα των Κυριακών η επίσημη δικαιολογία που δίνεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για το πάγωμα της συζήτησης τις 2 τελευταίες εβδομάδες είναι ότι αναμένει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προκειμένου να προχωρήσει με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

  Ειδικότερα, η μελέτη τιτλοφορείται “Τα οικονομικά αποτελέσματα από την απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών καταστημάτων κατά τις Κυριακές” και εξετάζει τρία σενάρια.

  Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι το 20% των μικρών λιανεμπορικών καταστημάτων αποφασίζει να λειτουργήσει τις Κυριακές, το δεύτερο σενάριο ότι θα λειτουργήσει το 50% και το τρίτο προβλέπει επέκταση της δυνατότητας και στις μεγάλες επιχειρήσεις, άνω των 250 τ.μ. Οι νέες θέσεις εργασίας, που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν είναι θέσεις μερικής και όχι πλήρους απασχόλησης.

  Σε περίπτωση μάλιστα επέκτασης του μέτρου και στις μεγάλες επιχειρήσεις, υπολογίζεται ότι κάθε μία θα προσλάβει τρεις μισθωτούς για 4ωρη απασχόλησης την Κυριακή, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 24.425 άτομα σε όρους ΙΠΑ.

  Σε ό, τι αφορά τέλος την επέκταση του ωραρίου των μικρών καταστημάτων όλο το 24ωρο στη μελέτη υποστηρίζεται ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να εξειδικευθούν στην εξυπηρέτηση της δικής τους πελατείας και τοπικής αγοράς αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.