Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές

Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές

Σε δραστικές αλλαγές στον τρόπο που υπολογίζονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες προχωρεί άμεσα το αρμόδιο υπουργείο.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις εισφορές που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι.

Ήδη έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να ετοιμάζει ένα σχέδιο εισφορών που θα πάει στη Βουλή για ψήφιση το ταχύτερο δυνατό.

Η κατεύθυνση είναι η επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα καταβολής εισφορών που θα αποσυνδέεται από το εισόδημα.

Δηλαδή να υπάρχουν κλίμακες, στις οποίες θα εντάσσεται αυτοβούλως ο κάθε επαγγελματίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι κλίμακες θα είναι δύο ή τρεις.

  • Οι αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές

Συγκεκριμένα μελετάται:

– Να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος (σ.σ.: την οποία προέβλεπε ο ν. Κατρούγκαλου), ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος.

Σε αυτό συνηγορεί και η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την καταβολή από τους μη μισθωτούς εισφορών 20% του εισοδήματός τους για κύρια σύνταξη.

– Να διαμορφωθούν κλιμακούμενες βαθμίδες (ή κλάσεις), όπου σε κάθε μία από αυτές θα προβλέπεται ένα ποσό ως εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας

Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης, το σχετικό σχέδιο νόμου με το σύνολο των διατάξεων που αφορούν τις αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου θα είναι έτοιμο ώστε να κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2019, πιθανότατα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση και πριν την απόφαση του ΣτΕ είχε αποφασίσει να αλλάξει το σύστημα καταβολής εισφορών, θεωρώντας ότι εκτός από άδικο πριμοδοτεί τόσο την εισφοροδιαφυγή όσο και την φοροδιαφυγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.