ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Με… πέναλτι η νέα ρύθμιση στην εφορία

Με… πέναλτι η νέα ρύθμιση στην εφορία

Όσοι φορολογούμενοι περιμένουν μετά τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στην εφορία για τις τρέχουσες οφειλές τους, περιμένουν μάταια.

Η νέα πάγια ρύθμιση, η οποία σχεδιάζεται να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, έχει περισσότερες από τις σημερινές δόσεις (12-24), αλλά θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα γεννηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά και επιπλέον θα κοστίζει ακριβότερα σε επιτόκιο, σε συνάρτηση με το πλήθος των δόσεων.

Σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση αναφορικά με τις τακτικές οφειλές, όπως για παράδειγμα ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή φόρο εισοδήματος, θα δίνει τη δυνατότητα έως και 24 δόσεων, έναντι 12 δόσεων σήμερα.

Για σπάσιμο οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις όπως σήμερα δεν θα αλλάξει κάτι. Όσοι όμως θέλουν να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις από 12 φτάνοντας έως και τις 24, θα «τιμωρούνται» με υψηλότερο επιτόκιο.

Αρμόδιος παράγοντας εκτιμά ότι το πέναλτι του επιτοκίου θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στην επιλογή περισσοτέρων δόσεων, αφού συνολικά η εξόφληση της οφειλής θα κοστίζει ακριβότερα. Αν για παράδειγμα οφειλή 1.000 ευρώ σε 12 δόσεις επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%, η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ τον χρόνο. Αν όμως για 24 δόσεις η επιβάρυνση είναι 8%, τότε μόνο η πρώτη χρονιά θα κοστίζει 80 ευρώ…

Για τις έκτακτες οφειλές, όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς ή ο φόρος ο οποίος βεβαιώνεται μετά από έλεγχο, οι δόσεις αυξάνονται από 24 σήμερα σε 48. Στο μέτωπο αυτό, όμως, καθιερώνονται και εισοδηματικά κριτήρια και το πλήθος των μέγιστων δόσεων θα καθορίζεται σε συνάρτηση με τη φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη. Η ελάχιστη μηνιαία δόση παραμένει αμετάβλητη, όπως σήμερα, στα 15 ευρώ.

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Παράλληλα με την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης, σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή και το «ξεχασμένο» σχέδιο σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών που έχουν υποστεί κατάσχεση. Οι διατάξεις έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η ΑΑΔΕ σχεδίαζε την πρακτική εφαρμογή τους από τον Οκτώβριο, αλλά τελικά επελέγη το μέτρο της αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών (μόνο για τα ποσά που μπαίνουν στον λογαριασμό μετά τη ρύθμιση και υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται απαρέγκλιτα) για όσους οφειλέτες εντάχθηκαν στο μέτρο των 120 δόσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τις αρχές του 2020, το ακατάσχετο ποσό των 1.250 ευρώ θα αυξάνεται σταδιακά για τους φορολογούμενους, όσο αυτοί συμμορφώνονται με τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.