ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κυβέρνηση: Απαραίτητη η διόρθωση του λάθους

Κυβέρνηση: Απαραίτητη η διόρθωση του λάθους

Στο Μέγαρο Μαξίμου, προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ρεν  φέρεται να είπε ότι  τα περί λάθους στους πολλαπλασιαστές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό, αμφισβητώντας έτσι το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πετύχει ελάφρυνση του προγράμματος και ανοχή στις αναμενόμενες αποκλίσεις.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού σχολιάζει ότι κατ αρχήν  είναι μία αναμενόμενη αντίδραση, η αναθεώρηση του δημοσιονομικού προγράμματος δεν θα είναι εύκολη. «Δεν περιμέναμε μόλις τεθεί το  θέμα από τον υπουργό Οικονομικών να αλλάξουν την πολιτική που έχει αποφασιστεί» λέει. Προσθέτει όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θέσει το ζήτημα σε επίπεδο κορυφής ξεκινώντας από την επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάντ που επισκέπτεται την χώρα μας την προσεχή Τρίτη.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι δεσμευμένο να προχωρήσει το θέμα τόσο για λόγους επικοινωνιακούς όσο και για λόγους ουσίας. Στο επικοινωνιακό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες στην κοινή γνώμη. Άλλωστε από την στιγμή που το ΔΝΤ μίλησε για λάθος οικονομική πολιτική ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αφήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα να μονοπωλεί το θέμα και να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποιεί τις εκτιμήσεις του Ταμείου για να πετύχει ελάφρυνση του προγράμματος.

Υπάρχει όμως και η ουσία αφού το πρόγραμμα όπως έχει αρχίσει να διαφαίνεται δεν βγαίνει. Φυσικά η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου αλλά θα ζητήσει ανοχή για τις αστοχίες και κυρίως να μην θέσουν οι εταίροι ζήτημα διορθωτικών μέτρων. Η λήψη επιπλέον μέτρων θα πρέπει να αποκλειστεί αφού θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και είναι αμφίβολο αν θα περάσουν από την βουλή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο το αποκλείουν όχι μόνο τα δύο μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και βουλευτές της ΝΔ όπως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ούτε νέες περικοπές ούτε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση της κοινωνίας που έχει εξαντλήσει τα όριά της.

Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του και το θέμα της μεταρρύθμισης και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα που ζητά επιτακτικά η Τρόικα και διαφωνεί ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης όπως και ο κ. Φώτης Κουβέλης. Το θέμα θα συζητηθεί στην σύσκεψη στην οποία θα προεδρεύσει ο κ. Σαμαράς.

Εν τω μεταξύ πάντως ο πρωθυπουργός ρίχνει το κύριο βάρος της προσπάθειά τους στην πολιτική της προσέλκυσης των επενδύσεων θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπει η χώρα σε πορεία ανάκαμψης και να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία. Μιλώντας χθες στην υπογραφή της συμφωνίας για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας Αλβανίας Ιταλίας αναφέρθηκε στην οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία του αγωγού. Η κατασκευή θα σημάνει προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων 1,5 δις ευρώ και περί τις 2.000 θέσεις εργασίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς «Μέρα με τη μέρα, αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Τώρα, αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Επενδύσεις που θα φέρουν ξανά την Ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και θα δικαιώσουν τις τεράστιες θυσίες εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Και  όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις. Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, και μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές. Μέσα, δηλαδή, από συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα».

Ο πρωθυπουργός πάντως εκτός από τα μείζονα αναγκάζεται να μαζεύει «γκάφες» με πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος όπως η διαρροή από το υπουργείο Εργασίας για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και πολύ περισσότερο οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Μέργου. Πέραν αυτών αναλώνεται σε τρέχουσα διαχείριση άλλοτε κάνοντας συσκέψεις με γενικούς γραμματείς και άλλοτε παίρνοντας τηλέφωνα τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων για να προχωρήσουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Δείχνει δε αυτό ότι δεν λειτουργεί σωστά η κυβέρνηση και ότι ένιοι εκ των υπουργών του δεν αποδίδουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.