ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Επέστρεψαν στην Ελλάδα καταθέσεις 13,5 δις Ευρώ

Επέστρεψαν στην Ελλάδα καταθέσεις 13,5 δις Ευρώ

Σταθερή, χωρίς εξάρσεις, επιστροφή καταθέσεων σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2012 έως και σήμερα να έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 13,3 δισ. ευρώ (από επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

Από αυτές τα 4 δισ. ευρώ ήρθαν από την Κύπρο, 3 δισ. ευρώ από την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ από τις θυρίδες, τα σεντούκια και στρώματα.

Σημειώνεται ότι με βάση τις πληροφορίες τον Ιανουάριο επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η τάση συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Το φαινόμενο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο όσον αφορά τους Έλληνες καταθέτες που μετέφεραν τα χρήματά τους στην Κύπρο και σήμερα υπό την επίδραση των εξελίξεων στο νησί αναφορικά με το Μνημόνιο, τα επαναπατρίζουν.

Η άλλη πηγή εισόδου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, μικρής έντασης έως τώρα, αλλά ενδεικτική της τάσης, είναι η επιστροφή καταθέσεων από τις τράπεζες της Ελβετίας και της Βρετανίας. Μάλιστα μέρος των χρημάτων επενδύεται, από τον καταθέτη, στην αγορά μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Βλέπουν αποδόσεις και αγοράζουν μετοχές», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας περιγράφοντας την έλευση – αναιμική με βάση τα συνολικά ποσά αλλά ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί – καταθέσεων από την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται όπως εξηγεί για πελάτες με καταθέσεις από 100.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ, οι οποίοι επιστρέφουν μέρος αυτών των κεφαλαίων για αγορά μετοχών ή το σύνολο της κατάθεσης και σε δεύτερο χρόνο ένα τμήμα των χρημάτων το τοποθετούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μάλιστα, προτιμούν τραπεζικές μετοχές αλλά και βαριά χαρτιά, η τιμή των οποίων βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στην στροφή προς τις μετοχές συμβάλλει η συνεχής βελτίωση στις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης του οποίου μέσα σε λίγους μήνες ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες.

Ενδιαφέρον παρουσιάσουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι καταθέτες στην ερώτηση της τράπεζας «πως αποφασίσατε να τα επιστρέψετε;». Όσοι τα είχαν μεταφέρει στην Κύπρο επικαλούνται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και τα σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Όσοι τα φέρνουν ή προτίθενται να τα φέρουν από ξένες τράπεζες (ελβετικές, βρετανικές και γερμανικές), πέραν του γεγονότος ότι νιώθουν πιο ασφαλής ως προς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προτάσσουν τα εξής επιχειρήματα: Πρώτον, ότι δεν τους συμφέρει να κρατούν τα χρήματά τους στην ξένη τράπεζα καθώς ο τόκος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Σημειώνεται ότι το καταθετικό επιτόκιο που δίνουν οι εν λόγω τράπεζες κυμαίνεται από 0,25% έως και 0,50% ακόμη και για ποσά 100.000-200.000 ευρώ. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις που δίνει κατά μέσο όρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στο 3,5% έως και 4%.

Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι το γεγονός ότι οι ξένες τράπεζες τους επιβάλουν διάφορες χρεώσεις. Ζητούν, για παράδειγμα, από 30 έως και 50 ευρώ για να τους στείλουν την βεβαίωση των τόκων που πρέπει να προσκομίσει ο καταθέτης στην εφορία. Βεβαίωση, την οποία οι ελληνικές τράπεζες στέλνουν χωρίς χρέωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.