ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

“H Eλλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης το 2014”

“H Eλλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης το 2014”

  Για παγκόσμια κρίση διαρκείας μιλά η Societe Generale, η οποία είχε αφετηρία το 2007 και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2018. Όπως εξηγεί, βρισκόμαστε περίπου στη μέση της δεύτερης φάσης – από τις τρεις συνολικά, μίας κρίσης της αγοράς χρέους και της αγοράς νομισμάτων, η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, συνέχισε στην Ευρώπη και θα καταλήξει στις Αναδυόμενες Αγορές και την αγορά εμπορευμάτων.

  Σύμφωνα με την τράπεζα, το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε το 2007 με το ξέσπασμα της κρίσης του subpirme δανεισμού στις ΗΠΑ, με την κρίση στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας να ακολουθείται από την χρηματοπιστωτική κρίση. Ο αντίκτυπος σε Ευρώπη και Ασία ήταν έμμεσος, ωστόσο όλες οι assets classes παγκοσμίως οδηγήθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με την στρατηγική «τα μετρητά είναι ο βασιλιάς» (cash is king) να κυριαρχεί σε όλη την τριετή διάρκεια αυτής της φάσης της κρίσης , από το 2007 δηλαδή, μέχρι το 2012.

  Η δεύτερη φάση της κρίσης ξεκίνησε περίπου το 2010 με την σφραγίδα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Τα σενάρια για διάλυση της ευρωζώνης ή για αμοιβαιοποίηση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών, οδήγησαν σε νομισματική κρίση του ευρώ, η οποία είχε έμμεσο αντίκτυπο στα εμπορεύματα και στις αναδυόμενες αγορές. Το κλίμα αβεβαιότητας, ανησυχίας και πανικού σε πολλές περιπτώσεις, οδήγησε σε ένα τράστιο κύμα τοποθετήσεων στα κρατικά ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Societe General, αυτή δεύτερη φάση της παγκόσμιας κρίσης θα ολοκληρωθεί πιθανότατα το 2015.

  Η τρίτη και τελευταία φάση ξεκινά το τρέχον έτος, και θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο στα τέλη του 2018. Όπως εκτιμά, οι αναδυόμενες αγορές και τα σκληρά εμπορεύματα θα ζήσουν πολύ δύσκολες μέρες, με την φάση αυτή της κρίσης να οδηγήσει σε σημαντική πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας και σε βουτιά τον λεγόμενων σκληρών εμπορευμεάτων ( μέταλλα και άλλες πρώτες ύλες).

  Η Societe General υπογραμμίζει πως το 2013 θα χαρακτηριστεί πιθανότατα από πέντε σήμαντικα γεγονότα: τη διάσωση της Ισπανίας, τις εκλογές στην Ιταλία, την πιθανή αλλαγή εξουσίας και πολιτικής στην Κίνα, τα νέα διοικητικά συμβούλια στην Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας και τέλος, φυσικά, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γερμανία το φθινόπωρο.

  Το 2014 θα σφραγιστεί από τρία γεγονότα: την εφαρμογή της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, τις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τον Ιούνιο και την νέα διάσωση που θα χρειαστεί η Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.