ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Έρχεται κύμα εξόδου υπάλληλων και περικοπών στις τράπεζες

Έρχεται κύμα εξόδου υπάλληλων και περικοπών στις τράπεζες

  Η ανακεφαλαιοποίηση και οι συγχωνεύσεις των τραπεζών φέρνουν εξοδο για τουλάχιστον 10.000 υπαλλήλους και ψαλίδισμα σε μια σειρά από επιδόματα.

  Με εθελούσιες εξόδους, μακροχρόνιες άδειες αλλά και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους κατά περίπου 20% μέσα στους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.

  Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και στις τράπεζες, που ξεκινούν στις 25 Φεβρουαρίου, αναμένεται να μπουν μια σειρά από επιδόματα που περιλαμβάνονται στην κλαδική σύμβαση, ενώ ήδη οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν ψαλιδιστεί από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Τα 2 προγράμματα των εθελούσιων εξόδων

  Στο μέτωπο των εθελούσιων εξόδων, αυτή τη στιγμή στα σκαριά βρίσκονται δύο προγράμματα, από την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα οποία αφορούν 2.000 και 500 εργαζόμενους αντίστοιχα. Συνολικά οι τράπεζες στην Ελλάδα απασχολούσαν περισσότερους από 56.000 εργαζόμενους στις αρχές του 2012, ενώ εκτιμάται ότι οι μεταξύ τους συγχωνεύσεις, αλλά και τα νέα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο, θα μειώσουν τον αριθμό αυτόν κατά περίπου 20%.

  Σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής Τράπεζας, το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου συναντά μεγάλη αποδοχή, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει την Τρίτη προκειμένου να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Τα 2.000 άτομα που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αντιστοιχούν περίπου στο 20% των εργαζομένων της τράπεζας, οι οποίοι στο τέλος του 2012 ξεπερνούσαν τους 11.000, καθώς δεν αφορά τις θυγατρικές.

  Επίσης, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, θετική ανταπόκριση για το πρόγραμμα έχουν δείξει και οι εργαζόμενοι στη Eurobank, παρά το γεγονός ότι δεν τους αφορά.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές κινήσεις αναμένονται και μεταξύ της Alpha Bank και της Emporiki, καθώς οι δύο τράπεζες απασχολούν αυτή τη στιγμή περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους.

Μακροχρόνιες άδειες

  Επιπλέον, πέρα από τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου, στο ”συρτάρι” των τραπεζών φέρονται να υπάρχουν και άλλες μέθοδοι μείωσης του προσωπικού, όπως για παράδειγμα η μακροχρόνια άδεια (sabbatical). Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι φεύγουν από την τράπεζα για χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών παίρνοντας ένα τμήμα του μισθού τους και έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία στο μεσοδιάστημα.

  Εντούτοις, δεν προβλέπεται αποζημίωση για τους εργαζόμενους, γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος υλοποίησης από την τράπεζα.

  Πάντως, τραπεζικά στελέχη ”χτυπούν καμπανάκι” για τα προγράμματα αυτά, καθώς θεωρούν ότι η «αποψίλωση» του κλάδου από 10.000 έμπειρα στελέχη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο των τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ψαλίδι σε επιδόματα

  Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και στους τραπεζίτες μπαίνει η κλαδική σύμβαση, η οποία έληξε την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου και στην ατζέντα θα βρεθούν τα επιδόματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από την πλευρά της ΟΤΟΕ όσο και από τις τράπεζες, ο κατώτατος μισθός όπως αυτός διαμορφώθηκε από την κλαδική σύμβαση του 2009 αποτελεί ”κόκκινη γραμμή” και πολύ δύσκολα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  Αντίθετα, οι τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν μειώσεις στις μισθολογικές ωριμάνσεις που δίνονται με την πάροδο των ετών, αλλά και σε μια σειρά από επιδόματα που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση (όπως π.χ. αυτά του διευθυντή και του υποδιευθυντή ή των παιδικών σταθμών).

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψαλίδι από τις τράπεζες σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα αρχίσει περίπου από το 15%, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Μαΐου, οπότε και λήγει το τρίμηνο της μετενέργειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.