Η ανεργία είναι μια βραδυφλεγής “βόμβα”

Η ανεργία είναι μια βραδυφλεγής “βόμβα”

  Η ύφεση και η ανεργία που διογκώνονται “χτυπώντας” κάθε μήνα και νέο ιστορικό ρεκόρ,διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα

  Τα στοιχεία για την ανεργία του Νοεμβρίου είναι πραγματικά εφιαλτικά, καθώς -σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ-  εκτινάχθηκε στο 27% , από 20,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2011, “σαρώνοντας” στις πλέον παραγωγικές   ηλικίες: Αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας ήταν το Νοέμβριο, έξι στους δέκα νέους (61,7%), μία στις τρεις γυναίκες (31%) και ένας στους τέσσερις άνδρες ( 24%).

  Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΚΕΠΕ προβλέπουν “μαύρη χρονιά” και το 2013, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 30,1%, όταν ο Προϋπολογισμός εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 23% και το ΔΝΤ στο 26,6%.

  Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς το Νοέμβριο:

 •Η ανεργία στην Ελλάδα βρέθηκε στο 27% και ήταν υπερτριπλάσια σε σχέση με το 2009 που ξεκίνησε η κρίση αλλά και σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν 11,7% το Νοέμβριο του 2012.

 •Ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε σε 1.350.181 άτομα, ήταν δηλαδή αυξημένος κατά 323.808 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012, δηλαδή αύξηση 31,5%  και κατά 836.216 άτομα σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2009, καταγράφοντας αύξηση 162,7%.

 •Το 61,7% των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών ήταν άνεργο το Νοέμβριο. Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στις πλέον παραγωγικές ηλικίες μεταξύ 25 – 44 ετών: Στην ομάδα ηλικίας 25 – 34 ετών η ανεργία ανήλθε στο 36,2% ενώ στην ηλικιακή ομάδα από 35 – 44 ετών ήταν 23,3% με όλα τα ποσοστά να παρουσιάζουν θεαματική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

 •Μία στις τρεις γυναίκες, ποσοστό 31,1% ήταν άνεργη το Νοέμβριο, ενώ οι άνδρες παρουσίασαν ανεργία 24%.

 •Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Αττική (29%), τις περιφέρειες Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (28,2%), την περιφέρεια Μακεδονίας & Θράκης (27,2%) και στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας (26,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην περιφέρεια Αιγαίου (20,1%), Κρήτης (21,1%), Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (24,5%).

  Παράλληλα, το ΚΕΠΕ βλέπει συνέχιση της ύφεσης, αλλά και περιορισμό του εύρους της, στο 4,1% φέτος από 6,3% το 2012. Οι αναλυτικές του εκτιμήσεις δείχνουν επιβράδυνση της ύφεσης ανά τρίμηνο το 2013 και συγκεκριμένα, ύφεση 5,6% στο πρώτο τρίμηνο, 4,6% στο δεύτερο, 3,5% στο τρίτο και 2,9% στο τέταρτο. Όπως υποστηρίζει το ΚΕΠΕ, διαφαίνεται μια δυνητικά σταθεροποιητική τάση και υπάρχουν ενδείξεις είτε για αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα αρνητικής δυναμικής που χαρακτήρισε την οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2012, υπό το βάρος της αβεβαιότητας για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και της διασφάλισης χρηματοδότησης από την τρόικα.

  Ιδιαίτερα ενθαρρυντική χαρακτηρίζει την εξέλιξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό αναμένεται σχεδόν να μηδενιστεί φέτος, δηλαδή να καταγραφεί οριακό έλλειμμα μόλις 0,7% του ΑΕΠ, από έλλειμμα 2,7% πέρσι, λόγω της περαιτέρω συρρίκνωσης των εισαγωγών και της δυναμικής αύξησης των εξαγωγών. “Η προδιαγραφόμενη αυτή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υποδηλώνει τον περιορισμό του συνολικού δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό. Στο βαθμό που επιβεβαιωθεί θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της ύφεσης” εκτιμά.

  Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται στο 1,6% από 1,1% πέρσι. Το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως η αύξηση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά καθώς θα ανέμενε κανείς ότι υπό το καθεστώς συνεχιζόμενης συμπίεσης του εργατικού κόστους, της μειωμένης ζήτησης και της παρατεταμένης ύφεσης ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε. Θεωρεί πιθανότερη εξήγηση για την αύξηση τις αυξητικές επιδράσεις από τις τιμές ενέργειας, των διεθνών τιμών στα τρόφιμα αλλά και της επίδρασης των φόρων στην αγορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.