ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στην Βουλή: Τι προβλέπει;

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στην Βουλή: Τι προβλέπει;

Κατατέθηκε, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2020 ο οποίος προβλέπει σημαντικές φοροελαφρύνσεις.

Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις, δηλαδή στις 25, 26, 27 και 28 Νοεμβρίου.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,73% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο ξεπερνά κατά 436 εκατ. ευρώ τον στόχο, και 3,58% του ΑΕΠ το 2020, που ξεπερνά οριακά τον στόχο κατά 164 εκατ. ευρώ, προβλέπει το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε πριν από λίγα λεπτά στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στο 2% φέτος και στο 2,8% το 2020, παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει χαμηλότερα τον πήχη (στο 1,8% και στο 2,3% αντιστοίχως), όπως επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Όσον αφορά στην ανεργία, προβλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωσή της από το 17,4% φέτος στο 15,6% την προσεχή χρονιά.

Το πακέτο θετικών μέτρων του νέου προϋπολογισμού περιλαμβάνει:

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% από 22%.

– Προσαύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Η προσαύξηση για το 1ο παιδί διαμορφώνεται στα 364 ευρώ και από το 2ο παιδί και πάνω στα 1.000 ευρώ.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης από την 1η Ιουλίου 2020.

– Μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και κράνη ασφαλείας στο 13%.

– Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% από τη χρήση του 2019 και μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από 10% σε 5%.

– Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

– Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη.

– Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη.

– Επιστροφή φόρου για έως το 40% των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Η έκθεση της Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Επιτροπή αναμένεται να στηριχθεί σε μείωση των δημοσίων δαπανών στο 46,1% του ΑΕΠ το 2019 και στο 45,0% το 2020. Τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης υπολογίζονται στο 47,5% του ΑΕΠ το 2019 και στο 46,1% του ΑΕΠ το 2020.

Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, από 3,0% του ΑΕΠ το 2018 στο 3,8% το 2019 και στο 4,3% του ΑΕΠ το 2020. Και τούτο με άξονα την μικρότερη υπερσυγκράτηση των δαπανών ΠΔΕ φέτος αλλά και τη πλήρη υλοποίηση του πακέτου των 6,75 δισ. ευρώ το 2020.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν αλλά και την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί από την εκτέλεσή του και την επιτυχία του θα φανεί εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει με σημαντικές μειώσεις φόρων που κρίνονται απαραίτητες για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια προτού η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τον προϋπολογισμό παρέδωσε ο κ. Σταϊκούρας στον Πρόεδρο της Βουλής σε στικάκι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.