Κτηματολόγιο: Η ώρα της Αθήνας – Οι επόμενες προθεσμίες και τα νέα πρόστιμα

Κτηματολόγιο: Η ώρα της Αθήνας – Οι επόμενες προθεσμίες και τα νέα πρόστιμα

Σε 72 ημέρες ξεκινά η ανάρτηση στο Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη στην καταγραφή της περιουσίας τους.

Η ανάρτηση είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για όλη τη διαδικασία κτηματογράφησης. Οι πολίτες θα πρέπει από τις 15 Φεβρουαρίου 2020 – και για δύο μήνες – να ελέγξουν πώς έχει καταγραφεί η περιουσία τους και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.

Η περίπτωση του Δήμου της Αθήνας αφορά 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κ.λπ.) που έχουν 726 ακίνητα και 65.377 γεωτεμάχια στον Δήμο Αθηναίων, τα οποία δήλωσαν το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Η διαφορά με την προανάρτηση είναι ότι από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά οι αντιρρήσεις και οι αλλαγές θα γίνονται από τις αρμόδιες επιτροπές. Κοινώς, όσο προχωρούν τα στάδια κτηματογράφησης τόσο θα μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για τους αμελείς ιδιοκτήτες.

Σημειώνεται πως για τον Δήμο της Αθήνας η φάση της προανάρτησης ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου 2019. Και σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Γιώργο Δημητρίου, το 65% του συνόλου των αιτήσεων επανεξέτασης υποβλήθηκε με ηλεκτρονικά μηνύματα. Οπως προκύπτει, αναλύοντας ανά κατηγορία τις αιτούμενες διορθώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό (34,75%) αφορά αλλαγές στα στοιχεία δικαιούχου (αλλαγή ταυτότητας, τηλεφώνου, διεύθυνση επικοινωνίας, προσθήκη κινητού ή email) και τα υπόλοιπα αιτήματα είναι – κατά βάση – νομικής και χωρικής επεξεργασίας.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν με προσωπικά email ή ταχυδρομικώς (για όσους δεν διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση) αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, με την έναρξη της ανάρτησης, κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν – και – ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr) στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τα στοιχεία της ανάρτησης είτε μέσω των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές Taxisnet, είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη κάνει) τον προσωπικό του κωδικό και εισαγάγει τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του (Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας).

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης / ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Οι επόμενες προθεσμίες

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 λήγουν οι παρατάσεις για τη συλλογή δηλώσεων σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη, ενώ στις 2 Ιανουαρίου 2020 λήγουν οι προθεσμίες σε Λήμνο και Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτές τις περιοχές υπάρχει η σκέψη από το Κτηματολόγιο να δοθεί παράταση (τουλάχιστον δύο μήνες) επειδή η διαδικασία για τη συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε αργότερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.760.000 δικαιώματα – αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί και με τα ραντεβού στις εμπρόθεσμες δηλώσεις (δηλαδή με τα ραντεβού που δόθηκαν). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών, το Γραφείο Εξυπηρέτησης στο Γαλάτσι που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα θα παραμείνει ανοιχτό έως τα Χριστούγεννα.

Διευκρινίζεται πως για το Ηράκλειο της Κρήτης, για 270.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις εμπρόθεσμης προσέλευσης των ιδιοκτητών μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2020. Στη Βοιωτία/Φθιώτιδα για 190.000 δικαιώματα κλείστηκαν ραντεβού για τα μέσα Ιουνίου 2020. Στην Αιτωλοακαρνανία για 85.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις έως τα τέλη Μαΐου, στην Αρκαδία για 100.000 δηλώσεις ως τον επόμενο Απρίλιο και στην Ηλεία για περίπου 130.000 δικαιώματα έως τον ερχόμενο Ιούλιο 2020.

Τα νέα πρόστιμα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους δεν δηλώσουν έγκαιρα την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας από τη νέα χρονιά, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Διευκρινίζεται πως η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.