ΕΦΚΑ: Δείτε πότε «κόβεται» η σύνταξη χηρείας

ΕΦΚΑ: Δείτε πότε «κόβεται» η σύνταξη χηρείας

Η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, «έρχεται» να «ρίξει φως» σχετικά με τη σύνταξη χηρείας και το πότε σταματά η καταβολή αυτής. Έτσι, η εν λόγω σύνταξη, «κόβεται» όταν ο δικαιούχος εργάζεται μετά την πάροδο μιας τριετίας από τον θάνατο του ή της συζύγου.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, μετά τις νομοθετικές αλλαγές (νόμος 4611 του 2019) για τις συντάξεις χηρείας ισχύουν τα εξής:

1. Μετά τη λήξη της πρώτης τριετίας από τον θάνατο η σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης χορηγείται μειωμένα κατά 50% εφόσον εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

2. Εάν εργάζεται με μειωμένη απασχόληση (λιγότερες από 25 ημέρες εργασίας), το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούται ο επιζών θα πρέπει να μειώνεται κατά 50% μόνο για τις συγκεκριμένες ημέρες κατά τις οποίες εργάζεται ή αυτοαπασχολείται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο έγγραφο του ΕΦΚΑ επισημαίνεται επίσης ότι ηλικιακά όρια που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των επιζώντων δικαιούχων έχουν καταργηθεί με βάση τον ν.4611/2016. «Η σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλεται στους δικαιούχους ανεξαρτήτως από την ηλικία τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.