ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Eurobank: «Τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση»

Eurobank: «Τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση»

  Κρίσιμα ανοικτά μέτωπα καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, η οποία εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 3,7% του ΑΕΠ και ότι το πρώτο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Σύμφωνα με την ανάλυση τα μεγάλα μέτωπα είναι:

• Η συγκεκριμενοποίηση των στόχων του προγράμματος «κινητικότητας» θα αποτελέσει το κλειδί για την βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας.

• Τα ανοικτά θέματα για την ελληνική κυβέρνηση εν όψει της αξιολόγησης της τρόικας περιλαμβάνουν:

o την ανησυχητική πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και τα μέτρα ανακοπής της συγκεκριμένης τάσης,

o την πορεία εφαρμογής των εναπομενουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην αναμόρφωση της δικαιοσύνης και στην αγορά ενέργειας,

o τον προγραμματισμό των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων 2,6 δισ. ευρώ για το 2013.

• Η ανεργία συνεχίζει την εκρηκτική της πορεία, στο 27,0% του ενεργού πληθυσμού τον Νοέμβριο του 2012.

• Η καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου 2013 θα εγκριθεί από το Euro Working Group την 21η Φεβρουαρίου 2013, κάτι που θεωρείται βέβαιο.

  Η έκθεση σημειώνει ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου François Hollande στην Αθήνα την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σίγουρα ενισχύει την ήδη διαμορφούμενη αντίληψη ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απομακρύνεται.

«Πέρα από αυτά τα δύο», όμως, «δεν αναμένουμε κάποια άλλη εξέλιξη με σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου. Σίγουρα οι ανακοινώσεις για γαλλικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία είναι ευπρόσδεκτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι προς το παρόν οι γαλλικές επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες) βρίσκονται σε στάδιο αποεπένδυσης».

  Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δόσεων του δανείου του EFSF η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει:

• την συγκεκριμενοποίηση του προγράμματος «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων,

• τις αλλαγές στην λίστα φαρμάκων με σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

  «Δε θα σταθούμε στην αναμόρφωση της λίστας φαρμάκων. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις και φαίνεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει την προσπάθεια εξορθολογισμού στον τομέα της υγείας. Το κρίσιμο στοίχημα έχει να κάνει με την συγκεκριμενοποίηση του προγράμματος «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων.

  Όπως επισημαίνεται, «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα «κινητικότητας» για το σύνολο του 2013. Την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 παρουσίασε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την κάλυψη 2.423 κενών θέσεων στο δημόσιο, από 1821 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα «κινητικότητας».

  Οι κενές θέσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, και Δικαιοσύνης. Με δεδομένο ότι οι κενές θέσεις είναι περισσότερες από τους διαθέσιμους υπαλλήλους δεν αναμένουμε υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Το δημοσιευθέν πρόγραμμα απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ολοκληρωμένο.

  Πρώτα από όλα, δεν δημοσιεύθηκε πρόγραμμα για το σύνολο των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα «κινητικότητας». Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση, εφόσον εξασφαλίσει την άδεια της τρόικας, θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος «κινητικότητας» ακολουθώντας την παραπάνω πρακτική και θα προσπαθήσει να σπρώξει τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις για το μέλλον.

  Τέλος, είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι η απόρριψη του προγράμματος «κινητικότητας,» που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, από τους εκπροσώπους των δανειστών μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της καταβολής της δόσης του Μαρτίου 2013. Κάτι τέτοιο με τη σειρά του είναι πιθανό να προκαλέσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας σχετικά με την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση πάλι».

  Από τα θέματα που θα τεθούν από την τρόικα η Eurobank εκτιμά ότι τα πλέον σημαντικά είναι: α) των εσόδων του Προϋπολογισμού και β) των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού παρουσίασαν σημαντική μείωση τον Ιανουάριο του 2013 και ήδη διαφαίνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν παροδική. Το ενδιαφέρον, τονίζεται, θα πρέπει να στραφεί κυρίως στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορούν να εισπραχθούν αλλά και στην εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

  Η Eurobank προσθέτει πως «είναι αναγκαίο να επισημανθεί πως το όποιο σχέδιο αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών (π.χ. μέσω τις αύξησης του αριθμού των δόσεων κτλ) θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν. Η καθυστέρηση εφαρμογής του μπορεί να οδηγήσει σε μη εξόφληση οφειλών προς το δημόσιο ακόμη και από φορολογούμενους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να ακολουθήσουν μια τέτοια στάση αναμονής για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου σχεδίου ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα δημόσια έσοδα».

  Η πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της δικαιοσύνης (όπου οι προηγούμενες επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν ικανοποιητικές) και στην αγορά ενέργειας (όπου ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ) θα αποτελέσουν το επόμενο κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης. Πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί και στα δύο θέματα, αλλά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς με δεδομένη την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά και την αντίδραση από συγκεκριμένες ομάδες πίεσης στην ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ.

Πρόβλεψη για ύφεση 3,8% το 2013

  Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση -6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε ετήσια βάση. Με δεδομένη την καθυστέρηση στην εκταμίευση των δόσεων του δανείου του EFSF, την σημαντική καθυστέρηση στην εξόφληση (έστω και μέρους) των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κτλ. η επίδοση του 4ου τριμήνου ήταν αναμενόμενη.

  «Για το 2013 αναμένουμε συνέχιση της ύφεσης με το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο -3,8% αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα είναι και το πλέον κρίσιμο για την αναπτυξιακή επίδοση της χώρας αφού μια σειρά από νέους φόρους επιβαρύνει ήδη τους φορολογούμενους, ενώ η όποια βελτίωση του κλίματος θα κριθεί από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου (και την αποφυγή δημιουργίας νέων), τις ιδιωτικοποιήσεις, την επανέναρξη των μεγάλων έργων (οδικές αρτηρίες κτλ.) και των επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.