ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Standard&Poors: «Βελτιωμένη η θέση της Ελλάδας»

Standard&Poors: «Βελτιωμένη η θέση της Ελλάδας»

  Η S&P δεν βλέπει σύντομα και τρίτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ εκτιμά πως η πιστωτική θέση της χώρας θα βελτιωθεί σταδιακά με τη συνεχιζόμενη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, τη βελτίωση των φορολογικών αρχών, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, δηλώνει ο αναλυτής του οίκου Moritz Kraemer.

  Ακόμα και μετά την επαναγορά χρέους της Ελλάδας στα τέλη του 2012 (που η S&P είχε θεωρήσει δεύτερη χρεοκοπία μετά την αναδιάρθρωση του χρέους την άνοιξη του 2012), το καθαρό χρέος της χώρας στο τέλος του 2012, το οποίο ξεπερνούσε το 160% του ΑΕΠ, εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους όρους του προγράμματος διάσωσης, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω βελτίωσης των επίσημων όρων δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης.

  Κατά τον κ. Kraemer, αυτό θα αντιστοιχούσε σε άμεση απομείωση του δημόσιου χρέους της σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. «Το όποιο τέτοιου είδους reprofiling χρέους θα επηρεάσει μόνο τους επίσημους πιστωτές (το EFSF και τα διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης), γεγονός που δεν εμπίπτει στην κατηγορία της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον ορισμό της S&P», τονίζει. «Αναλόγως, δεν θα υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο D σε ένα τέτοιο σενάριο».

Αντιθέτως, για την Κύπρο δίνει πιθανότητες μία στις τρεις για περαιτέρω υποβάθμιση το 2013, στην περίπτωση, για παράδειγμα, όπου δεν υπάρξει οικονομική βοήθεια από την ESM ή και το ΔΝΤ, γεγονός που δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια στην κυπριακή κυβέρνηση πέραν της αναδιάρθρωσης του χρέους της. Η αξιολόγηση της χώρας θα υποβαθμιζόταν ακόμα και αν ο οίκος θεωρούσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους όρους που θα περιλαμβάνονται σε ένα επίσημο πρόγραμμα βοήθειας.

  Η S&P τονίζει πως καθώς οι επιλογές χρηματοδότησης της Κύπρου περιορίζονται όλο και περισσότερο ο κίνδυνος χρεοκοπίας της είναι υπαρκτός και αυξάνεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.