ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Προσοχή στις παγίδες που κρύβει το Ε9

Προσοχή στις παγίδες που κρύβει το Ε9

Στο β΄εξάμηνο του 2013 φαίνεται πως μεταθέτει η κυβέρνηση την εφαρμογή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση τεσσάρων μηνών, έως τις 30 Ιουνίου, για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) που αφορά στις μεταβολές περιουσιακής κατάστασης που έγιναν έως 31-12-2012.

Η σχετική προθεσμία εξέπνευσε κανονικά στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης Ε9 θα παραμείνει ανοιχτεί ώστε χιλιάδες πολίτες να συμπληρώσουν στοιχεία ηλεκτρονικό στο έντυπο που βρίσκεται στη διαδικτυακή διεύθυνση www.gsis.gr (ενότητα: υπηρεσίες προς πολίτες).

Τα στοιχεία τους καλούνται στο ηλεκτρονικό Ε9 καλούνται να υποβάλουν όμως όχι μόνον όσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητα, αλλά και όσοι θέλουν να διορθώσουν τυχόν περασμένες δηλώσεις Ε9. Ακόμα και όσοι έχουν απλώς «αμφιβολίες», μπορούν να συμπληρώσουν στο Ε9 την τρέχουσα περιουσιακή τους κατάσταση, έστω και αν δεν άλλαξε κάτι σε αυτήν στο 2012, ώστε να φορολογηθούν χωρίς λάθη με τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2013. Με βάση τα στοιχεία για το 2012 όμως θα υπολογιστεί η ακίνητη περιουσία μας για να εκκαθαριστεί και ο ΦΑΠ του 2012, ο οποίος θα επιβληθεί με αφορολόγητο 200.000 ευρώ και με συντελεστές που ξεκινούν από 0,2%. Τα ειδοποιητήρια για αυτό το χαράτσι αναμένεται να καταφθάσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Προσοχή στις… παγίδες

Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις στη Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα, σε έντυπα που παρέχονται δωρεάν από το Ελληνικό Δημόσιο, υπογράφεται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ή από τον πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι’ αυτό. Όταν η δήλωση υποβάλλεται από πληρεξούσιο, θα συνοδεύεται από τα αποδεικτικά έγγραφα της πληρεξουσιότητας.

Προσοχή χρειάζεται και σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητά η φόρμα της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Για παράδειγμα:

i. Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

ii. Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομητέων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

iii. Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Σε κάθε περίπτωση ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.

Για τους αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 πάντως, δεν απαιτείται υποβολή νέας δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Επίσης ξεκαθαρίζεται πως για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.