ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Οι Γάλλοι έρχονται για την πώληση των ελληνικών ΔΕΚΟ

Οι Γάλλοι έρχονται για την πώληση των ελληνικών  ΔΕΚΟ

Πρόθυμους Γάλλους επενδυτές για δέκα μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και επενδυτικά σχέδια «έταξε» κατά την 24ωρη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ, μοιράζοντας με τη σειρά του -μετά τους Γερμανούς και τους Καταριανούς- υποσχετικές για τα δισεκατομμύρια που θα πέσουν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Ούτε χάρες ζητάμε ούτε προνόμια. Ο καλύτερος θα νικήσει στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η Γαλλία καλείται να δείξει την αριστεία της και την πρόοδό της σε τομείς όπως η ύδρευση, η ενέργεια, και οι υποδομές», είπε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, περιγράφοντας το πλαίσιο ενδιαφέροντος των γαλλικών επιχειρήσεων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, που παρακολούθησε από κοντά τις ελληνογαλλικές επαφές, φωτογράφιζε ως τομείς υψηλής προτεραιότητας για τους Γάλλους την ενέργεια, την ύδρευση, τους οδικούς άξονες, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις μαρίνες, τα αεροδρόμια και τη διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος όπου γαλλικοί όμιλοι αναμένεται ότι θα επιχειρήσουν να κινηθούν «επιθετικά» στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν. Τομείς δηλαδή που δεν έχουν να κάνουν με άμεσες επενδύσεις στην παραγωγή, αλλά με εξαγορές υποδομών και ήδη εδραιωμένων επιχειρήσεων (π.χ ηλεκτρισμός, διυλιστήρια, ύδρευση) που έχουν σίγουρους πελάτες και εξασφαλισμένα έσοδα μέσω λογαριασμών.

Ενέργεια: Οι έρευνες υδρογονανθράκων στη Νότια Κρήτη αποτελούν ένα πεδίο που οι Γάλλοι θα επιδιώξουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική Total όσο και η Gas De France εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τους μελλοντικούς διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η Total εμφανίζεται και ως ένας από τους πιθανούς διεκδικητές για τα ΕΛ.ΠΕ.

Παράλληλα υψηλόβαθμο στέλεχος της ενεργειακής αγοράς έλεγε ότι οι Γάλλοι μέσω της EDF θα κινηθούν και για την απόκτηση του 17% της ΔΕΗ, ώστε να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές, και οι Γερμανοί της RWE θα διεκδικήσουν την εξαγορά της «μικρής ΔΕΗ» λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους στη λιγνιτική παραγωγή.

Υδρευση: Από τις ελληνογαλλικές επαφές κατέστη σαφές ότι η ιδιωτικοποίηση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης μέσω της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα προσελκύσει το ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρήσεων που θα εκφραστεί είτε μέσω της Suez (έχει ήδη το 5% της ΕΥΑΘ) είτε μέσω της Veolia. Σήμερα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ΕΥΑΘ.

ΟΔΙΕ: Η ιδιωτικοποίηση των ιπποδρομιών και της διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος αποτελεί έναν τομέα που «γλυκοκοιτάζει» η γαλλική PMU, η οποία διαχειρίζεται τον γαλλικό ιππόδρομο και θεωρείται φαβορί στην κούρσα της ιδιωτικοποίησης που θα σημάνει και το τέλος εποχής του ΟΔΙΕ (οδηγείται σε εκκαθάριση).

Εγνατία: Η γαλλική Vinci είναι, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, ένας από τους βασικούς διεκδικητές για τον διαγωνισμό παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενός έργου που έχει στοιχίσει πάνω από 6 δισ. ευρώ στους Ελληνες και θα παραδοθεί έτοιμο προς διαχείριση για 30 χρόνια.

Αεροδρόμια: Η Airport De Paris έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ καλλιεργούνται προσδοκίες ότι θα διεκδικήσει και την ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.