“Η Ελλάδα αναμένει τα κέρδη από τα ομόλογα”

“Η Ελλάδα αναμένει τα κέρδη από τα ομόλογα”

  Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει στο ρεπορτάζ της ότι την Αθήνα περιμένουν δισεκατομμύρια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών,  και υπογραμμίζει: “η ΕΚΤ αποκομίζει κέρδος 555 εκ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα”.

  Σύμφωνα με την FAZ, “οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης κατέγραψαν τον χρόνο που πέρασε υψηλά κέρδη μέσω της επίμαχης αγοράς ομολόγων από χώρες που πλήττονται από την κρίση. Μόνο η ΕΚΤ κατέγραψε για το 2012 έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.

  Για το σύνολο των κεντρικών τραπεζών τα αντίστοιχα κέρδη μπορεί να ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ. Επειδή ένα σημαντικό μέρος αυτού του ποσού αναλογεί σε ελληνικά ομόλογα, το ελληνικό κράτος μπορεί φέτος να υπολογίζει σε ενίσχυση κάποιων δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών”.

  Όπως σημειώνει τέλος η FAZ, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είχαν εγκρίνει στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα να επιστρέψουν στη χώρα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Να συμβάλουν στην Κύπρο οι πλούσιοι Ρώσοι

  “Τα κράτη της Ευρωζώνης θέλουν να συμπεριλάβουν εύπορους πολίτες και επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στην Κύπρο, στα έξοδα για ένα πακέτο βοήθειας για τη χώρα”, σημειώνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Στο σχετικό σχόλιό της η εφημερίδα σημειώνει:

  “Αυτό είναι συνεπές, επειδή αυτοί οι επενδυτές συνέβαλαν στην αλλόκοτη διόγκωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα. (…) Όμως, ακόμη κι αν ‘ματώσουν’ τώρα οι Ρώσοι ολιγάρχες, θα είναι άτοπες οι θριαμβολογίες”.

  Όπως σχολιάζει η SZ, “ήταν οι ίδιοι οι Κύπριοι, αυτοί που έστρωσαν το κόκκινο χαλί στους πλούσιους κυρίους όλου του κόσμου. Ως εκ τούτου, θα είναι πάλι οι Κύπριοι αυτοί που θα πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού. Παραμένει το ερώτημα, πόσο ρωσικό κεφάλαιο θα βρίσκεται ακόμη σε λογαριασμούς στη Λευκωσία, όταν η ΕΕ θα έχει επιτέλους ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με την Κύπρο σε έξι, οκτώ ή δέκα εβδομάδες”.

  Τα σχέδια συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών και καταθετών σε κυπριακές τράπεζες στη διάσωση της χώρας σχολιάζει η Stuttgarter Zeitung:

  “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνίσταται βεβαίως στην υπόσχεση προς τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν θα επαναληφθεί μία συμμετοχή ανάλογη με την περίπτωση της Ελλάδας.

  Μετά το κούρεμα χρέους για την Αθήνα, οι αγοραστές ευρωπαϊκών ομολόγων ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί με αποτέλεσμα να οξυνθεί πραγματικά η ευρωκρίση. Τα κράτη θα παραμείνουν εκβιάσιμα μέχρι να αναλάβει δράση ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός για τη συντεταγμένη διάλυση των τραπεζών, τον οποίο θα πρέπει να τροφοδοτούν οι ίδιες οι τράπεζες”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.