«Ανάσα» στη κτηματαγορά – Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

«Ανάσα» στη κτηματαγορά – Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων και αίρονται τα πρόστιμα για ανακριβή πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ αναστέλλοντας για ένα εξάμηνο τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις με ευθύνη του συμβολαιογράφου.

Αυτή την στιγμή εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονται στον αέρα, οι αγοραπωλησίες έχουν σταματήσει χάνονταν προθεσμίες για αποδοχή κληρονομιών, ενώ οι φορολογούμενοι έβλεπαν να λήγουν τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας που έλαβαν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να έχουν υπογράψει τα συμβόλαια.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, αίρεται αναδρομικά από 1-1-2019 η επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του δημοσίου.

Επιπλέον αναστέλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παιχνίδια καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους).

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Η εν λόγω διάταξη, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από τη 12η Δεκεμβρίου 2019, στοχεύει στο να ξεμπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και να τερματίσει την αποχή των συμβολαιογράφων από τις μεταβιβάσεις.

Οι συμβολαιογράφοι είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αποχή έως τις 26 Ιανουαρίου, με τον κλάδο να αντιδρά στο νέο σύστημα, όπου από το τέλος Ιανουαρίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Οι δηλώσεις θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και οι φορολογούμενοι απλά θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και θα υποβάλλουν τη δήλωση.

Τα στοιχεία των δηλώσεων καταχωρίζονται ηλεκτρονικά απευθείας στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον συμβολαιογράφο προς επαλήθευση και έλεγχο.

Η νέα αυτή διαδικασία θα απαλλάξει από τη γραφειοκρατία, μεταξύ άλλων, και όσους φορολογούμενους δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας. Το εάν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, με αυτόματο τρόπο, από το σύστημα TAXISnet.

Η εξόφληση του τυχόν βεβαιωθέντος φόρου θα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι το 2019 τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ λόγω της μεγάλης ζήτησης αλλά και των πρόσφατων αλλαγών που θεσπίστηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους από την κυβέρνηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.