Ρέγκλινγκ: Πιο θετικές από τις τελευταίες εκτιμήσεις μας οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας

Ρέγκλινγκ: Πιο θετικές από τις τελευταίες εκτιμήσεις μας οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας

Με την επισήμανση ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι «λίγο πιο θετικές, σε σχέση με δύο μήνες πριν», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στις δηλώσεις του μετά το σημερινό Eurogroup έκλεισε ελαφρά το μάτι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, «η ανάπτυξη και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) πρέπει να αποτιμηθούν από κοινού από τους θεσμούς και να υποβάλουμε έκθεση στο Eurogroup, πιθανώς σε δύο μήνες». Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM είχε επισημάνει ότι η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σύγκριση με τις προβλέψεις των θεσμών και η περαιτέρω μείωση του μεσομακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού της χώρας μας είναι τα «κλειδιά» για να επανεξεταστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2021 και το 2022.

Ο επικεφαλής του ESM και ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι είχαν νωρίτερα σήμερα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Σταϊκούρας είχε την ευκαιρία να τους αναπτύξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και τα κομβικής σημασίας αιτήματά της για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων σε επενδύσεις και παροχή της δυνατότητας να μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα σε επόμενα έτη.

«Συνάντησα τον υπουργό ως μέρος του τακτικού διαλόγου που έχουμε, που είναι καλός, γιατί ο ESM έχει εκταμιεύσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και ενδιαφερόμαστε πολύ για τις οικονομικές εξελίξεις. Η αποστολή των θεσμών βρίσκεται στην Αθήνα και είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Να δούμε εάν η πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη είναι σωστή –οι προοπτικές είναι λίγο πιο θετικές σε σχέση με την εκτίμησή μας πριν από δύο μήνες, αλλά όλα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Πρέπει επίσης άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το DSA να αποτιμηθούν από κοινού από τους θεσμούς και να υποβάλουμε έκθεση στο Eurogroup πιθανώς σε δύο μήνες», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τετ-α-τετ που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Είναι ένας συνεχιζόμνος διάλογος, που θα συνεχιστεί από την πλευρά μου στις αρχές Φεβρουαρίου με επίσκεψη στην Αθήνα. Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα πήρε πολύ ενδιαφέρουσες αποφάσεις, αλλά η συζήτηση για το μέλλον είναι ανοιχτή και νομίζω ότι βρίσκεται στην αρχή», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τζεντιλόνι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.