Καταφθάνουν εκ νέου για να μας… στρώσουν

Καταφθάνουν εκ νέου για να μας… στρώσουν

Σε έναν νέο έλεγχο, διάρκειας δύο μόλις εβδομάδων αυτήν τη φορά, υποβάλλεται η ελληνική οικονομία, με «έπαθλο» στο τέλος τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Αιχμή το «τσεκούρι» των απολύσεων στο δημόσιο, που βρίσκεται πρώτο και καλύτερο στη φαρέτρα της τρόικας. Οι επικεφαλής της τρόικας (Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ) φτάνουν στην Αθήνα σήμερα και αρχίζουν τις συζητήσεις την Κυριακή, στις 10 το πρωί, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Κυριακή 10 Μαρτίου (αφού συναντηθούν και με τους άλλους εμπλεκόμενους στο Μνημόνιο υπουργούς), ενώ εδώ και μια εβδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που προετοιμάζουν το έδαφος για τους επικεφαλής.

Ο έλεγχος θα εστιαστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι τώρα οι πιέσεις δεν θα είναι ασφυκτικές και ότι δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων. Αν και, κατ’ άλλους, δόθηκε από χθες, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, το «στίγμα» ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, γεγονός που προϊδεάζει για τις απαιτήσεις των δανειστών.

Με τη λήξη των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αξιολόγηση του επόμενου τριμήνου και τη δόση των 5 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,8 δισ. ευρώ από ΔΝΤ), η οποία θεωρητικά πρέπει να εγκριθεί τον Ιούνιο. Όμως, τότε, θα τεθεί και το «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού, ύψους 2- 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, και τα μέτρα που αυτό θα συνεπάγεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.