Προσοχή στις βεβαιώσεις αποδοχών: Τα λάθη κρύβουν πρόσθετο φόρο και πρόστιμα

Προσοχή στις βεβαιώσεις αποδοχών: Τα λάθη κρύβουν πρόσθετο φόρο και πρόστιμα

Φέτος αλλάζει το σύστημα υποβολής δηλώσεων αποδοχών. Η εφορία θα αντλήσει για πρώτη φορά τα απαιτούμενα στοιχεία από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών του εργοδότη, ο οποίος όμως δεν έχει υποχρέωση για την υποβολή ετήσιας δήλωσης εισοδημάτων.

Αυτό σε πιο απλά ελληνικά σημαίνει ότι τα περιθώρια λάθους μεγαλώνουν, αφού τα ποσά των εισοδημάτων θα είναι και προσυμπληρωμένα στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το Ε1.

Για το λόγο αυτό, για να λάβουν δηλαδή γνώση και οι εργαζόμενων για τις αποδοχές που τους δηλώνουν οι εργοδότες, η σχετική εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή προβλέπει σαφώς ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αποδοχές τους από τον εργοδότη με γραπτό ή ηλεκτρονικό μήνυμα.

Μάλιστα η προθεσμία για την απόδοση της βεβαίωσης αποδοχών στο εργαζόμενο είναι ίδια με αυτή που θα πρέπει να γίνει και η ηλεκτρονική δήλωση από τον εργοδότη: Στις 13 Μαρτίου.

Η ενημέρωση αυτή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπεται ή να θεωρείται τυπική. Ένα εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που έχει καταβληθεί σημαίνει μεγαλύτερο φόρο για τα εισοδήματα του 2019. Ένα δεύτερο συνηθισμένο λάθος είναι οι παρακρατούμενοι φόροι (φόρος μισθωτών υπηρεσιών ή το 20% για την παροχή υπηρεσιών). Και αυτό αν δεν διορθωθεί εγκαίρως μπορεί επίσης να φέρει πρόσθετο φόρο. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 6 της παρούσας.

Υποχρέωση υπάρχει και για τα ποσά που ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας, τα οποία δεν αποτελούν πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση.

Η υποχρέωση αυτή δεν υπάρχει στις περιπτώσεις εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα κωδικοποίησης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι κάνουμε σε περίπτωση λάθους

Εάν ένας εργαζόμενος εντοπίσει ότι υπάρχουν λάθη, στην δήλωση εισοδημάτων του θα πρέπει να πρέπει να απευθυνθεί στο λογιστήριο της επιχείρησης και να ζητήσει εξηγήσεις και να διορθωθεί το λάθος. Αν η επιχείρηση δεν ανταποκριθεί θα πρέπει ο εργαζόμενος να επιμείνει καθώς αν γίνει η δήλωση με λάθος στοιχεία στις αποδοχές είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να διορθωθεί.

Αν ο εργοδότης παρότι γνωρίζει ότι έκανε λάθος δεν θέλει να το διορθώσει, ο φορολογούμενος θα πρέπει να κινηθεί πριν λήξει η περίοδος υποβολής των δηλώσεων.

Αν έχει πάρει την βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη η οποία έχει το σωστό ποσό και τους παρακρατούμενους φόρους, θα πρέπει να την αντιπαραβάλει με την δήλωση του εργοδότη στην μερίδα του στα Taxisnet.

Αν οι δύο δηλώσεις δεν συμφωνούν και ο εργοδότης παρότι γνωρίζει το λάθος αρνείται να το διορθώσει, είναι σαφές πλέον ότι υπάρχει δόλος.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάει και με τις δύο βεβαιώσεις στην Δ.Ο.Υ του για να αποδείξει ότι δεν έχει πάρει να χρήματα που του έχει καταλογίσει ο εργοδότης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλό θα είναι πριν πάει να έχει μαζί του και ένα αντίγραφο της κίνησης του λογαριασμού του για όλο το 2019 όπου θα αποδεικνύεται η περιοδικότητα της αμοιβής του και φυσικά το ποσό που ελάμβανε ως αμοιβή. Μόλις ξεκαθαριστεί το θέμα των αποδοχών θα μπορεί να υποβάλλει την δήλωση του με σωστά στοιχεία για την αποδοχές του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.