Αυξάνει την πίεση για απολύσεις η Τρόικα

Αυξάνει την πίεση  για απολύσεις η Τρόικα

Σε δοκιμασία για την κυβέρνηση και τη συνοχή της -αλλά και σε καθοριστικό παράγοντα για την εκταμίευση της δόσης- αναδεικνύεται το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα σήμερα ζητεί συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων εντός του 2013. Με την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων τις επόμενες ημέρες στα κεντρικά των υπουργείων όπου υπηρετούν 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα προκύψει συγκεκριμένος αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού.

«Πόσοι και από ποιους κλάδους θα αποχωρήσουν είτε ως διαθέσιμοι είτε ως απολυμένοι» είναι το ερώτημα που θα δεχθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το 5-8% δε θα μπορέσει να απορροφηθεί πουθενά, αλλά σε αυτή τη φάση δε θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις επικαλούμενη ότι με τις συνταξιοδοτήσεις θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για αποχωρήσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015.

Και το επόμενο ερώτημα που θέτουν τα στελέχη της τρόικας είναι: «Και όσοι περισσεύουν, θα κάθονται και θα πληρώνονται;».

Η απάντηση εδώ είναι δύσκολη παραδέχεται κορυφαίος υπουργός και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει ελιγμό δηλώνοντας ότι πρέπει να αναμένουν τη συνολική ανά υπουργείο οριοθέτηση των οργανογραμμάτων για να διαπιστωθούν κενά και ελλείψεις ,σ ε συνδυασμό με τις θέσεις που θα προκύψουν από οργανισμούς που εποπτεύουν τα υπουργεία.

Ακολούθως όταν προκύψουν οι ανάγκες και υπάρξει πλεονάζον προσωπικό θα αποφασιστεί μέσω αξιολόγησης ποιοι θα αποχωρήσουν οριστικά. «Ουσιαστικά κερδίζουμε λίγο χρόνο μήπως μειωθούν οι απολύσεις, λόγω πιθανολογούμενων μαζικών συνταξιοδοτήσεων»αναγνωρίζει στέλεχος της κυβέρνησης.

Σε πρώτη φάση θα απολυθούν οι επίορκοι ,όσοι δηλώνουν αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντα τους , όπως δάσκαλοι και καθηγητές με έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή όσοι αρνηθούν τις μετατάξεις. Υπολογίζονται σε 5-6.000 έως τον Ιούνιο αλλά και πάλι στην κυβέρνηση δεν είναι σίγουροι. Κάθε υπουργός θα κάνει τις απολύσεις που του αναλογούν μετά την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ τ ου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κάθε υπουργείου αφότου οριστικοποιηθούν τα οργανογράμματα.

Η τρόικα θεωρεί ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι ακρογωνιαίος λίθος, κεντρικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και δεν μπορεί πλέον να κάνει τα «στραβά μάτια»λέει κορυφαίος υπουργός. Αν η κυβέρνηση επιδείξει τόλμη και ότι έχει εγκαταλείψει τη λογική του πελατειακού κράτους τότε η τρόικα μπορεί να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα όπως τη μείωση του ΦΠΑ ή την αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.