Καταιγισμός αιτήσεων για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών σε 24 έως 48 δόσεις

Καταιγισμός αιτήσεων για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών σε 24 έως 48 δόσεις

Το πλέον ελκυστικό στοιχείο της νέας πλατφόρμας ρύθμισης οφειλών είναι ότι το χρέος μπορεί να «σπάσει» σε 2 χρόνια και με ελάχιστη δόση μόλις 30 ευρώ. Επιπλέον, η υπαγωγή στο νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών γίνεται χωρίς να υφίστανται εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Αυτά τα δεδομένα δίνουν ισχυρό κίνητρο κυρίως τους μικρομεσαίους οφειλέτες, οι οποίοι από τους αριθμούς που καταγράφηκαν, μέσα σε ένα 24ωρο, φαίνεται πως περίμεναν τη ρύθμιση με το δάκτυλο… πάνω από το πληκτρολόγιο.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη νέα ρύθμιση οφειλών είναι το γεγονός ότι μέσα σε μισή ώρα από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας υπέβαλλαν αιτήσεις πάνω από 500 οφειλέτες.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ
Το ότι δεν προβλέπονται κριτήρια δεν σημαίνει, όμως, ότι η ρύθμιση είναι… «μπάτε σκύλοι αλέστε». Οι οδηγίες που εστάλησαν από την ΑΑΔΕ στις εφορίες φωτίζουν τα… ψιλά γράμματα της ρύθμισης ή κατά άλλους τις παγίδες της:

• Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ πρέπει να προσκομίζονται στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία αλλά και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, δηλαδή η βιωσιμότητα της, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή(ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές, λογιστές φοροτεχνικοί και κατέχοντες άδεια ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος)

• Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πέραν των παραπάνω προϋποθέσεων απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών. Ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει την αξία της προσφερόμενης διασφάλισης

• Και τι γίνεται με τους μικρούς οφειλέτες; Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του (πχ εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κλπ). Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ρύθμισης, με «ακτινογραφία» του οφειλέτη

• Μπαίνοντας κανείς στη ρύθμιση αναστέλλεται, μεν, η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών η ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), αλλά ΜΟΝΟ εφόσον η εκτέλεση αφορά στις συγκεκριμένες οφειλές

• Και τι γίνεται αν έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης; Η αναστολή ΔΕΝ ισχύει για τις κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί πριν την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, άρα αν έχει πάει κατασχετήριο στην τράπεζα, τα ποσά θα συνεχίζουν να δεσμεύονται παρά τη ρύθμιση. Το… παρήγορο είναι ότι αυτά τα ποσά θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά. Φυσικά αν ο οφειλέτης απωλέσει τη ρύθμιση, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειωτέον ότι μια από τις αιτίες απώλειας της ρύθμισης είναι αν ο οφειλέτης έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής, νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών, χωρίς να είναι απολύτως σαφές περί τίνος πρόκειται. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΑΔΕ θα διενεργεί δειγματοληπτικά έλεγχο των στοιχείων που υποβάλλονται από τους φορολογούμενους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.