Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα των 800 ευρώ – Ποιοι μένουν εκτός

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα των 800 ευρώ – Ποιοι μένουν εκτός

Οι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση, θα μπορούν να εισπράξουν μια φορά το έκτακτο κρατικό επίδομα των 800 ευρώ, εφόσον και οι δυο δουλειές έχουν αναστολή λειτουργίας.

​Αντίθετα όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε μια δουλειά και η δεύτερη έχει ανασταλεί κινδυνεύουν να μην πάρουν καθόλου τα 800 ευρώ. Όσοι απολύθηκαν ή «παραιτήθηκαν» το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου τελικά θα τα λάβουν ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Εχουν κλείσει με κρατική εντολή
Αναλυτικά, σύμφωνα με την επίμαχη ΚΥΑ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών, δηλαδή από 15 Μαρτίου έως τέλη Απριλίου για τους μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. Προσοχή, οι μισθωτοί την δικαιούνται εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Όσοι έχουν δυο μισθολόγια κι εφόσον συνεχίζει η λειτουργία του ενός εργοδότη, δεν μπορούν να εισπράξουν τα 800 ευρώ – τα οποία είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται – ακόμη κι αν ανασταλεί η λειτουργία του δεύτερου.

Για παράδειγμα:

Υπάλληλος σε λογιστήριο που εργάζεται και σε καφετέρια. Η σύμβασή του ανεστάλη από την καφετέρια, αλλά δεν μπορεί να εισπράξει τα 800 ευρώ επειδή η σύμβασή του με το λογιστήριο παραμένει ενεργή. Πρέπει να εισπράξει μισθό από το λογιστήριο.

Όσοι απασχολούνταν σε πάνω από έναν εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η δραστηριότητα επιλέγουν έναν εργοδότη για να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης.

​Για παράδειγμα:

Υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα που εργάζεται παράλληλα σε ταβέρνα. Έχουν ανασταλεί και οι δυο συμβάσεις του. Θα εισπράξει μια φορά τα 800 ευρώ και πρέπει να επιλέξει ποιον εργοδότη θα δηλώσει στην ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση.

Υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ
Τα ίδια ισχύουν και για τους εργαζόμενους που μπαίνουν από τους εργοδότες τους στον “πάγο”. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και η σύμβαση εργασίας τους τίθεται από τους εργοδότες τους σε αναστολή δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Προσοχή, η αναστολή πρέπει να αφορά υποχρεωτικά και ανέκκλητα συνεχόμενο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών ανά μισθωτό και μπορεί να εφαρμοστεί εντός της περιόδου 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου. Το ποσό των 800 ευρώ καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών από την στιγμή της αναστολής και μετά. Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής στις 20 Απριλίου (απώτατη σήμερα ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου) θα καλυφθούν από τα 800 ευρώ για την περίοδο 21 Απριλίου έως 5 Ιουνίου.

Για παράδειγμα:

Μισθωτός που μπαίνει σε αναστολή σύμβασης την 1η Απριλίου, για τον Μάρτιο πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη το σύνολο του μισθού του. Θα λάβει τα 800 ευρώ από το κράτος για την περίοδο 1η Απριλίου έως 15 Μαΐου.

Αν οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μιας επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και τίθενται από περισσότερους εργοδότες σε αναστολή, επιλέγουν έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Αδειες άνευ αποδοχών
Άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, αίρονται αυτοδικαίως. Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Και αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλουν ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση από 1η έως 10 Απριλίου.

Ανεργοι
Οι εργαζόμενοι, που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 δικαιούνται να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας. Ενώ αρχικά προωθούνταν ρύθμιση ώστε όσοι δικαιούνται να λάβουν το τακτικό επίδομα ανεργίας να μην μπορούν να λάβουν επιπρόσθετα και τα 800 ευρώ, εν τέλει αυτό άλλαξε στην τελική ΚΥΑ και την έκτακτη αποζημίωση θα λάβουν ακόμη και όσοι πάρουν και το επίδομα ανεργίας.

Οι άνεργοι είναι δικαιούχοι εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Κάνουν την ίδια διαδικασία με τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους.

Αφού δηλωθεί από τους εργοδότες στην «Εργάνη» η απόλυση ή παραίτησή τους πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr από 1 έως 10 Απριλίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους (την 1η/4 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1 κ.ο.κ.).

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής :

  • Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
  • Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
  • Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
  • Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
  • Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
  • Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
  • Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
  • Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
  • Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
  • Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Απαγόρευση απολύσεων
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με εντολή δημόσιας αρχής, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. Απαγόρευση απολύσεων για το σύνολο του προσωπικού ισχύει και για όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργαζομένων τους, ενώ δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ. Επίσης οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν από 18/3/2020 και εφεξής είναι άκυρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ασφαλιστική κάλυψη
Στους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή – είτε με εντολή δημόσιας αρχής είτε επειδή ο εργοδότης τους θέτει σε αναστολή (είναι στην λίστα με τους ΚΑΔ) – παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους για χρονικό διάστημα 45 ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.