«Θύμα» του κορωνοϊού η οινοποιία Μαλαματίνα – Αναστέλλει μέχρι νεωτέρας την λειτουργία της

«Θύμα» του κορωνοϊού η οινοποιία Μαλαματίνα – Αναστέλλει μέχρι νεωτέρας την λειτουργία της

Σε αναστολή της λειτουργίας της προχωρά η οινοποιία Μαλαματίνα, η οποία γίνεται η πρώτη βιομηχανία τροφίμων που αποφασίζει να κλείσει τις μηχανές της.

Η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία, προχωρά σε αυτή την απόφαση μετά την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων που ελήφθησαν στην αγορά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πόσο θα διαρκέσει η διακοπή λειτουργίας και ποιο το σχέδιο για την επανέναρξή της.

Η Οινοποιία, η οποία σήμερα απασχολεί 87 άτομα προσωπικό, θα θέσει σε διαθεσιμότητα τα 63 άτομα που εργάζονται στην παραγωγή ενώ θα παραμείνει προσωπικό ασφαλείας που απασχολείται κυρίως στις διοικητικές της υπηρεσίες.

Η απόφαση αυτή συνδέεται, όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας, με την πτώση κατά 80% των πωλήσεών της στο χονδρεμπόριο, με την υποχώρηση του τζίρου της στα σούπερ μάρκετ η οποία αγγίζει το 18% και με τη μείωση κατά 15% που καταγράφουν οι εξαγωγές της.

Η Μαλαματίνα, μια από τις μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις –σ.σ. ιδρύθηκε το 1895- βρισκόταν τα τελευταία χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες προκειμένου να βρεθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, μέσω και της εισόδου επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί προ ετών με τις τράπεζες ήταν και η πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Δουμπιά.

Προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση της τελευταίας είχε αναδειχθεί προ ολίγων ημερών η οικογένεια Σαράντη που ελέγχει τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (σ.σ. Όλυμπος, Τυράς).

Η Μαλαματίνα, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, είχε εμφανίσει στη χρήση του 2016 πωλήσεις 17,18 εκατ. ευρώ, από 18,96 εκατ. ευρώ το 2015, EBITDA 2,97 εκατ. ευρώ, έναντι 2,38 εκατ. ευρώ ενώ οι καθαρές ζημιές είχαν διαμορφωθεί τότε στα 0,68 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,53 εκατ. ευρώ τo 2015.

Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι και άλλες βιομηχανίες θα προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση. Κάτι που όμως σημείωσαν θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Τρεις στις τέσσερις εταιρείες που θα αναστείλουν σήμερα τη λειτουργία τους δεν θα ανοίξουν ξανά, υποστήριξαν.

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει προ ημερών ότι ο πρώτος στόχος είναι να ελεγχθούν κατά το δυνατόν οι πολλές συνέπειες και να μην κλείσουν μαζικά ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, «στόχος μας είναι να σωθούν και να στηριχθούν κατά προτεραιότητα οι βιώσιμες επιχειρήσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.