Τέλη Απριλίου τα πρώτα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και ελάχιστες εξασφαλίσεις – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Τέλη Απριλίου τα πρώτα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και ελάχιστες εξασφαλίσεις – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Σε κινητοποίηση κεφαλαίων έως και 7 δισ ευρώ μέσα από το υπό σύσταση εγγυοδοτικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί αδιάθετα του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας στοχεύει το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να καλυφθούν μέσω δανειοδότησης οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης των πληγέντων επιχειρήσεων απ’ την πανδημία του κορωνοϊού. Όλα αυτά θα είναι βραχυπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά – σχετικά – επιτόκια και ελάχιστες εξασφαλίσεις, τα οποία και θα ξεκινήσουν να χορηγούνται από τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories» το υπουργείο στοχεύει σε πρώτη φάση το τραπεζικό σύστημα να διαθέσει 3,5 δισ ευρώ μοχλεύοντας εγγυήσεις 1 δισ ευρώ που θα χορηγηθούν σε πρώτη φάση απ’ την ενεργοποίηση του εγγυοδοτικού μηχανισμού. Τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι από αδιάθετα Κεφάλαια του ΕΣΠΑ και θα χρησιμοποιηθούν για χορηγήσεις δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ των εγγυήσεων θα προέλθουν απ’ την Αναπτυξιακή Τράπεζα με στόχο τη μόχλευση δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να υπάρξουν επιπρόσθετες εγγυήσεις ύψους 1 δισ ευρώ, και πάλι από αδιάθετα του ΕΣΠΑ, με στόχο και πάλι χορηγήσεις 3,5 δισ ευρώ.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν άναψε «πράσινο φως» για τη σύσταση του συγκεκριμένου μηχανισμού και την «πηγή» των Κεφαλαίων του.

Ο κρίσιμος ρόλος των τραπεζών

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο ρόλο θα παίξει το τραπεζικό σύστημα για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων με δεδομένο ότι είναι αυτό που θα κληθεί να προβεί στις χορηγήσεις. Ως εκ τούτου θα κληθεί να έχει ρόλο και στις εταιρείες που θα δανειοδοτηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα έχει ως εξής: μία επιχείρηση, που έχει πληγεί απ’ την κρίση του κορωνοϊου, θα υποβάλει αίτηση σε μία τράπεζα προκειμένου να λάβει το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης που επιθυμεί για την κάλυψη των αναγκών της. Το δάνειο δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% του ετήσιου τζίρου τους, αν και κατά περίπτωση θα εξετάζονται και αιτήσεις για μεγαλύτερα. Η τράπεζα απ’ την πλευρά της θα κρίνει με βάση το πιστωτικό προφίλ που διαθέτει η συγκεκριμένη εταιρεία για τη δανειοδότηση της. Οι εγγυήσεις του μηχανισμού θα καλύπτουν το 80% ενός δανείου. Παράλληλα όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν το 40% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Κοινώς εάν κοκκινίζει ένα δάνειο, θα καλύπτεται το 80% απ’ το μηχανισμό εγγύησης. Παράλληλα εάν αρχίζουν να κοκκινίζουν μαζικά δάνεια ο μηχανισμός θα καλύπτει ως το 40% των συνολικών χορηγήσεων που θα δοθούν απ’ τις τράπεζες.

«Χρησιμοποιώντας κυρίως αδιάθετα κεφάλαια του ΕΣΠΑ δημιουργούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν τη βεντάλια των χρηματοδοτήσεων σε εταιρείες που μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνονταν στο πιστωτικό προφίλ που θέτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», σημείωνε στο business stories ο υφυπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, υπεύθυνος για τη συγκρότηση του εγγυοδοτικού μηχανισμού. «Το επιτόκιο θα το καθορίζουν οι ίδιες αλλά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σε ανεκτά επίπεδα και επιπρόσθετα οι εγγυήσεις που θα αξιώνουν απ’ τους δανειολήπτες θα είναι πάρα πολύ μικρές», προσθέτει.

Σημειωτέον πάντως πως οι νέες χορηγήσεις δεν πρόκειται να διατεθούν για κάλυψη παλαιότερων δανείων.

Το σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία είναι επίσης πως εφόσον τελικά οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες δεν «καούν», κοινώς δεν κοκκινίσουν τα δάνεια ώστε να καλύψουν το κενό, θα επιστρέψουν ως «εθνικά ανακυκλούμενα» στο Ταμείο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων , το οποίο και θα ενισχυθεί.

Έως 2 δισ η επιδότηση επιτοκίων

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΕΣΠΑ αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη χρηματοδότηση και των υπολοίπων δράσεων για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιδότηση των επιτοκίων δανείων όλων των ενήμερων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ενώ, εφόσον χρειαστεί, το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί και για ακόμα δύο μήνες, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης. Πρόκειται για μία κίνηση για την οποία έχει δημιουργηθεί «κουμπαράς» ύψους 2 δισ ευρώ.

«Πρακτικά, επιδότηση των επιτοκίων σημαίνει ότι θα τους πληρώσει το κράτος. Είναι μία έμμεση χρηματοδοτική ένεση στο κεφάλαιο κίνησης κάθε ενήμερης εταιρείας», λέει ο κ. Τσακίρης.

Από το ΕΣΠΑ αναμένεται να χορηγηθεί και η βοήθεια των 800 ευρώ προς όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις. Το κονδύλι υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τους τελευταίους μήνες είχαμε μια σημαντική απορρόφηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ. Τώρα,σαφώς,αλλάζει εντελώς ο σχεδιασμός και «παγώνουν» προσωρινά κάποια πλάνα που είχαμε στρέφοντας κάθε διαθέσιμο πόρο στην στήριξη και επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το πέρας της νέας κρίσης», λέει ο κ. Τσακίρης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.