Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεση του World Economic Outlook που δημοσιεύθηκε σήμερα προβλέπει ότι η ύφεση στη χώρα μας εφέτος θα είναι της τάξης του 10% με βάση το καλύτερο σενάριο, δηλαδή η υψηλότερη στην ευρωζώνη και η 3η μεγαλύτερη στον πλανήτη, αλλά το χειρότερο όλων ότι ούτε το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη περισσότερη του 5,1% από εκεί που θα «φρενάρει» το 2020.

Δηλαδή στο τέλος του 2021 θα είναι 7,5% κάτω η οικονομία της χώρα από εκεί που ξεκίνησε το 2020!

Εκτιμά ότι το 2021 η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης αλλά με ρυθμό 5,1%, που θα υπολείπεται δηλαδή της φετινής ύφεσης, διαφοροποιηούμενο σαφώς από την θέση του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη που μίλησε χθες για «μερίδιο εκρηκτικής οικονομικής ανόδου το 2021».

Αρα στο τέλος του 2021 η οικονομία θα υπολείπεται κατά 7,5% από το σημείο που ξεκίνησε το έτος 2020! Και βέβαια κανείς δεν εγγυάται ότι το 2022 θα είναι «ευτυχές» με υψηλή ανάπτυξη.

Συνολικά θα χαθούν 19 δισ. ευρώ από τα περιοριστικά μέτρα και την κατάρρευση του τουρισμού συν το 1,9% που προβλεπόταν από το ΔΝΤ ως ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2020.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 5,8% το επόμενο έτος εξαρτάται κατά το ΔΝΤ από την πορεία των οικονομικών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και κατά πόσο θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, να άρουν τα περιοριστικά μέτρα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η ανάκαμψη το 2021 δεν θα καλύψει τη φετινή ζημιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Και στην Ελλάδα της μετα-μνημονιακής εποχής, το βάρος μιας τέτοιας ύφεσης είναι αρκετά πιο δύσκολο για την ψυχολογία των πολιτών αλλά και των επενδυτών καθώς η χώρα μόλις είχε αρχίσει σταδιακά να πατάει στα πόδια της, με τις εκτιμήσεις προ πανδημίας έκαναν λόγο για ανάπτυξη φέτος, της τάξης του 2,5%, χωρίς να υπάρχει βέβαια, τίποτα που να οδηγούσε σε τέτοιο αισιόδοξο ποσοστό, αφού και το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως και το τέλος του 2019, θα ήταν υφεσιακό,

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 2020, οι άνεργοι στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 230.000 και η ανεργία θα φθάσει σε ποσοστό 22,3%, δηλαδή θα επιστρέψει στα σκληρά χρόνια του Μνημονίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων μονάδες, ωστόσο το χειρότερο κατά την έκθεση, είναι ότι σχεδόν κατά το ήμισυ θα διατηρηθούν και το 2021.

Του χρόνου δηλαδή το ποσοστό της ανεργίας υπολογίζεται στο 19% περίπου, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πρωταθλήτρια στην ανεργία μεταξύ των εταίρων της. Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021.

Όπως προαναφέρθηκε, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει την μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης η οποία επίσης θα βυθιστεί στο -7,5%.

Σύμφωνα μάλιστα με τους πίνακες που παραθέτει το Ταμείο, η Ελλάδα θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης παγκοσμίως με τις μοναδικές χώρες που θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση να είναι το Σαν Μαρίνο (-12,2%) και το Μακάο (-29,6%). Στην Ιταλία η ύφεση θα είναι της τάξης του -9,1%, στην Ισπανία στο -8%, στη Γαλλία στο -7,2% και στη Γερμανία στο -7%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ταμείο προβλέπει ύφεση 3% παγκοσμίως αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα ξεφουσκώσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.