ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Προχωράει απρόσκοπτα η επένδυση στη Χαλκιδική για την ElDorado

Προχωράει απρόσκοπτα η επένδυση στη Χαλκιδική για την  ElDorado

  Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε τις προσφυγές συλλόγων κατά της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού κρίνεται σημαντική για το μέλλον της επένδυσης στη Χαλκιδική.

  Οκτώ σύλλογοι (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, γυναικών, αγροτικοί και αλιευτικοί) ζητούσαν την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των μεταλλείων, με το σκεπτικό ότι προκαλούνται μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  Ωστόσο, το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε πώς οι τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν κρίνονται σημαντικές.

  Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πώς οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura και μόνο μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου. Μάλιστα η περιοχή αυτή στην περιβαλλοντική μελέτη περιγράφεται ως «άγονη».

  Το δικαστήριο αναφέρει επίσης πώς «έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου και με βάση αυτή δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις, ενώ δεν θα υπάρξει καμιά επέμβαση στον «οικότοπο 9180».

  Επίσης, το περασμένο καλοκαίρι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει μία ακόμη προσφυγή κατοίκων που ζητούσαν την άμεση αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

  Την ίδια στιγμή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με μία ακόμη αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της περιοχής. Συγκεκριμένα ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που επιτρέπει στην Eldorado να αποκτήσει δασική βλάστηση στην περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής και σε ορισμένα σημεία στο Στρατώνι.

  Ως αποτέλεσμα, η επένδυση στη Χαλκιδική για την οποίο η Eldorado προγραμματίζει να επενδύσει την επόμενη πενταετία άνω του 1 δισ. ευρώ, συνεχίζει να υλοποιείται, απρόσκοπτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.