Ποια είναι η Ελληνική Τράπεζα που δεν μπήκε στο “πακέτο” της Πειραιώς

Ποια είναι η Ελληνική Τράπεζα που δεν μπήκε στο “πακέτο” της Πειραιώς

Αυτόνομη παρουσία και πορεία στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να διατηρήσει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στο “πακέτο” που πήρε η Τράπεζα Πειραιώς. Ποια είναι, όμως, η Ελληνική; Ποιοι είναι οι βασικοί της μέτοχοι; Πόσες είναι οι ελληνικές καταθέσεις εντός και εκτός Κύπρου;

Ανατρέχοντας κανείς στο μετοχολόγιο της Τράπεζας διαπιστώνει ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου διαθέτει το 16,40%, ενώ οι άλλοι βασικοί μέτοχοι είναι η CREDIT SUISSE με 6,30%, η Τράπεζα Κύπρου με 5,61%. Πάνω από 6% της Ελληνικής διαθέτει από το περασμένο Νοέμβριο ο Ρώσος Fatkhulin Renat, διευθύνων σύμβουλος της MetaQuotes Software, η οποία ειδικεύεται στις πλατφόρμες FOREX, ενώ κάτι λιγότερο από 5% διαθέτει πλέον η βρετανικών συμφερόντων ARALIA INTERNATIONAL LTD, που ειδικεύεται στα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Το μέγεθος της Ελληνικής είναι σαφώς μικρό, εάν το συγκρίνει κανείς με αυτό της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι το σύνολο των καταθέσεων της είναι το μισό από τις καταθέσεις των άλλων δύο μόνο στην Ελλάδα. Με βάση τα τελευταία επίσημα διαθέσιμα στοιχεία (6μηνο 2012), οι καταθέσεις ανέρχονται στα 7,6 δισ ευρώ, εκ των οποίων το 35% προέρχονται από Κύπριους και το 34% από Ρώσους, ενώ ενδιαφέρον έχει αν μη τι άλλο το ότι από τα 7,1 δισ ευρώ των καταθέσεων στη Κύπρο τα 2,8 δισ ευρώ είναι καταθέσεις σε άλλο νόμισμα από ευρώ και συγκεκριμένα το 34% είναι σε δολάρια και 3% σε ρούβλια.

Όσον αφορά στις καταθέσεις στην Ελλάδα, στο 6μηνο του 2012 ήταν 545 εκατ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις δανείων ανέρχονταν στα 946 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτές οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν με “κούρεμα”, ακόμα κι αν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ και ο μόνος φόβος απώλειας είναι στη περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της Κύπρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.