ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ξενοδόχοι για κλείσιμο συνόρων με Σερβία: «Σκωτσέζικο ντουζ η φετινή σεζόν – Κάνουμε ένα βήμα μπροστά δύο πίσω»

Ξενοδόχοι για κλείσιμο συνόρων με Σερβία: «Σκωτσέζικο ντουζ η φετινή σεζόν – Κάνουμε ένα βήμα μπροστά δύο πίσω»

Αναστάτωση και απογοήτευση έχει προκαλέσει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία η οποία αποτελεί σημαντικότατη «δεξαμενή» τουριστών για τις περιοχές της Πιερίας και της Χαλκιδικής.

«Δυστυχώς η σεζόν θα πηγαίνει ένα βήμα μπρος, δύο πίσω». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, περιέγραψε την κατάσταση που θα κυριαρχήσει φέτος στον τουρισμό της χώρας μας μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει από σήμερα στις 6 το πρωί τα σύνορά μας με τη Σερβία, η οποία παρουσιάζει έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού.

Η Σερβία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες «δεξαμενές» τουρισμού -ειδικά του οδικού-, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα περίπου ένα εκατομμύριο Σέρβοι τουρίστες.

Στις 15 Ιουνίου όταν η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα με τη Βουλγαρία στο τελωνείο του Προμαχώνα, βρέθηκαν και εκατοντάδες Σέρβοι με τις οικογένειές τους αγνοώντας ότι λίγες ώρες πριν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποκλείσει τη Σερβία. Τότε, κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Προμαχώνας άνοιξε και για τους Σέρβους οι οποίοι άρχισαν να καταφτάνουν για διακοπές στη Χαλκιδική, την Πιερία και τη Θάσο.

«Καταρχήν όταν είσαι σε έναν πόλεμο, έχεις και απώλειες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Σερβίας δυστυχώς δεν είναι καλά, με αποτέλεσμα να πάρουμε μία δύσκολη απόφαση» τόνισε ο κ. Τάσιος μιλώντας στο Sputnik για το κλείσιμο της τουριστικής αγοράς με τη Σερβία.

«Προφανώς για τη Βόρεια Ελλάδα η απόφαση αυτή -μέχρι τις 15 Ιουλίου- είναι μία απώλεια, κυρίως για την Πιερία, τη Θάσο, τη Χαλκιδική. Οι Βαλκάνιοι γενικότερα και οι Σέρβοι είναι για μικρότερες κατηγορίες (σ.σ. ενοικιαζόμενα δωμάτια) και εκεί πονάει περισσότερο γιατί είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι επειδή η κατάσταση στον τουρισμό θα είναι «ένα βήμα μπρος, δύο πίσω» με αποτέλεσμα, όπως είπε, να «μην μπορείς έτσι να κάνεις επιχειρείν», θα πρέπει να υπάρχει στήριξη προκειμένου να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού.

«Αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, γιατί έτσι φαίνεται να πηγαίνει το πράγμα, μπρος-πίσω, θα πρέπει τα μέτρα όπως ανακοινώθηκαν προχθές, να είναι εμπροσθοβαρή, δηλαδή να τα έχουμε μπροστά μας για στήριξη για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές» κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Αναστάτωση και ανασφάλεια στην Πιερία

Ως «σκωτζέζικο ντουζ», δηλαδή μια κρύο και μια ζεστό, χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία. Η κα Ξυπτερά τόνισε ότι η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στους ξενοδόχους της περιοχής.

«Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε απώλεια κρατήσεων αυτού του διαστήματος και σε ανασφάλεια και αναστάτωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τι θα γίνει και μετά τις 15 Ιουλίου» είπε χαρακτηριστικά η κα Ξυπτερά.

Στην Πιερία λειτουργούν σήμερα 390 ξενοδοχεία τα οποία προσφέρουν 21.000 κλίνες με τους Σέρβους και τους Βαλκάνιους να είναι ο κύριος όγκος των τουριστών που καταλύουν σε αυτά.

Όπως ανέφερε η κα Ξυπτερά, πολλά ξενοδοχεία έχουν ανοίξει που «σημαίνει ότι έχουν βάλει χρήματα για να ανοίξουν», ενώ, παράλληλα, έχουν γίνει και οι απαραίτητες προσλήψεις του προσωπικού.

«Πολλά ξενοδοχεία άνοιξαν βασιζόμενα σε αυτή την αγορά, γιατί πολλά δουλεύουν αποκλειστικά με τη σερβική αγορά. Κάποια άλλα και με υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό δουλεύει με τους Σέρβους. Επομένως ετοιμάστηκαν οι ξενοδόχοι βασιζόμενοι ότι θα είναι ανοιχτά τα σύνορα» είπε η κα Ξυπτερά προσθέτοντας ότι υπήρχε γνώση ότι η πληρότητα λόγω του κορονοϊού φέτος θα ήταν μικρότερη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στον αέρα. Δεν μπορούμε με αυτά τα δεδομένα. Από τη μία, να λένε να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και από την άλλη, να κλείνουν τα σύνορα κάθε στιγμή. Το καταλαβαίνουμε απόλυτα το υγειονομικό κομμάτι της φετινής χρονιάς. Οι ξενοδόχοι είμαστε οι πρώτοι που έχουμε συνειδητοποιήσει το θέμα και έχουμε ετοιμάσει τα ξενοδοχεία μας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν είναι όμως δυνατόν να ανοίγουν και να κλείνουν τα σύνορα με αυτόν τον τρόπο» κατέληξε η κα Ξυπτερά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.