Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μείωση προκαταβολής φόρου

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μείωση προκαταβολής φόρου

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, η νομοθετική διάταξη η οποία θα ενσωματώνει τους νέους συντελεστές υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, ενώ να σημειωθεί πως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η διόρθωση του φόρου που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Ο λογαριασμός της εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναμένεται να ξεφουσκώσει έως 85% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μηδενίζεται ή ακόμα και να προκύπτει επιστροφή φόρου.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα από 29% σε 24%.

Μόνο οι επιχειρήσεις που βγαίνουν αλώβητες από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα τα σουπερμάρκετ και οι επαγγελματίες με μικρή μείωση τζίρου η οποία δεν υπερβαίνει το 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, θα επιβαρυνθούν φέτος με προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα υπολογιστεί στο 100% του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει για τα κέρδη που απέκτησαν το 2019.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου αγγίζει την πλειονότητα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά κυρίως όσους βλέπουν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, τις τουριστικές, τις εποχικές καθώς και τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται.

Μόνο από το κούρεμα έως 100% της προκαταβολής φόρου το Δημόσιο θα χάσει φέτος έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσα στο 2021 υπό μορφή επιστροφής φόρου, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να φορτώσει το δημοσιονομικό κόστος στον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης θα είναι ελλειμματικός.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ, ενώ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%.

Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή και η αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η μείωση ή και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει με επανεκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Στη συνέχεια θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και η διαμόρφωση των νέων μηνιαίων δόσεων πληρωμής του φόρου.

Σημειώνεται ότι φέτος ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εξοφλείται σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Έτσι, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:

-Για μείωση τζίρου 5%-15% η μείωση του φόρου θα είναι 30%.

-Για μείωση τζίρου 15,1%-25% η μείωση του φόρου θα είναι 50%.

-Για μείωση τζίρου 25,1%-35% η μείωση φόρου θα είναι 70%.

-Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35% η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.

-Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:

-Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2019.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.