Μαίνεται η μάχη για την έπαυλη Καζούλη

Μαίνεται η μάχη για την έπαυλη Καζούλη

Μαίνεται η μάχη μεταξύ του δήμου Κηφισιάς και του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διεκδίκηση της περίφημης ιστορικής έπαυλης Καζούλη.

Μετά την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελου Λιβιεράτου, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 2013 και δίνει τη δυνατότητα και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποκτήσουν διατηρητέα κτίρια που έχουν ιδιαίτερη πολεοδομική και ιστορική σημασία, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος του «Πράσινου Ταμείου», το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κηφισιάς υπερψήφισε την πρόταση του δημάρχου Νίκου Γ. Χιωτάκη να αγοραστεί και να αποκατασταθεί η έπαυλη με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».

Η απόκτηση της επιβλητικής βίλας, που σήμερα στεγάζει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, είναι πάγιο αίτημα του δήμου Κηφισιάς, καθώς το ιστορικό κτίριο βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της πόλης των βορείων προαστίων. 

«Κανονικά η βίλα θα έπρεπε να αποδοθεί στην κυριότητα του δήμου μας χωρίς χρήματα. Ωστόσο, επειδή βιώνουμε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή και καταλαβαίνουμε τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται το κράτος, δεν θέλουμε να είμαστε εκτός εποχής και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να καταθέσουμε πρόταση για την απόκτηση της βίλας» εξηγεί στην «Espresso» ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Χιωτάκης, που συνεχίζει μιλώντας για τα σχέδια αξιοποίησης της βίλας Καζούλη: «Η βίλα πρέπει δικαιωματικά να περάσει στα χέρια του δήμου Κηφισιάς, αφού αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης μας και είναι το πιο εμβληματικό κτίριο της περιοχής, που μάλιστα βρίσκεται στην είσοδο της Κηφισιάς. Επιπλέον ο δήμος μας έχει τη δυνατότητα να τη συντηρήσει χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος, πλην της παραχώρησης ή της αγοράς, ενώ πριν από περίπου δέκα χρόνια το κτίριο αναστηλώθηκε και οι εσωτερικοί του χώροι είναι σε καλή κατάσταση. Το πλάνο που έχουμε στα χέρια μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο για πολιτιστικές χρήσεις. Αυτή τη στιγμή στη βίλα στεγάζονται γραφεία του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η βίλα να αποκτήσει ξανά τη χαμένη αίγλη της».

Η επιβλητική έπαυλη Καζούλη χτίστηκε το 1902 από τον Ελληνα επιχειρηματία της Αιγύπτου Νικόλαο Καζούλη. Ηταν η εποχή που η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου μεγαλουργούσε και αρκετοί επιχειρηματίες αλλά και εύποροι έμποροι που έμεναν μακριά από την πατρίδα έφτιαχναν τις εξοχικές τους κατοικίες στην Ελλάδα. Ετσι και ο Νικόλαος Καζούλης, αφού επέλεξε τα βόρεια προάστια της Αθήνας, που φυσικά τότε δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη σημερινή εικόνα, μιας και τα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή ήταν πραγματικά μετρημένα στα δάχτυλα, προχώρησε στην αγορά ενός κατάφυτου κτήματος συνολικής έκτασης 47.000 τετραγωνικών μέτρων, που βρισκόταν σε πολύ προνομιακό σημείο, ακριβώς στην είσοδο της Κηφισιάς. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.